Hrvatski radio

Radio Zadar

I rabljeno je dobro

02.07.2013.

13:51

Autor: lmiljak

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nastava je završila, a roditelje i učenike čeka briga oko nabave knjiga. Do novih kompleta udžbenika može se narudžbom preko interneta, škola, knjižara ili razmjenom u antikvarijatima. U zadarskim knjižarama još nema gužvi za nabavu udžbenika, no zato je gužva u antikvarijatu.

Od djelatnica nekoliko knjižara doznajemo kako je narudžbenice do sada potpisalo tek 30-ak roditelja. Kako kažu ljudi čekaju 5 do 12 i snalaze se na razne načine, dodaju i kako su najčešći komentari roditelja da su knjige skupe.

I zato je gužva u antikvarijatu gdje se prodaju i kupuju rabljene knjige jer su uštede i preko 50 posto. Jutros smo ispred antikvarijata s punim torbama zatekli Ivana, Franka i Dominika: " Ovako uštedim, jeftinije mi je ovako i nema potrebe kupovati nove kad ću ih dogodine opet prodati, bit će dobre za školovanje".

Marko Čokolić iz antikvarijata:

"Za osnovnoškolce ušteda je 50 posto,a srednjoškolci plaćaju otprilike 45 posto od novih knjiga. Roditelji su najviše zadovoljni sa zamjenom osnovnoškolskih udžbenika jer ako sve uspijemo izmijenjati plate približno 25 posto od komleta."To nam je potvrdila i majka srednjoškolca koja je zadovoljna uštedom : "Za prvi razred jezične gimnazije platila sam 650 kuna. Za treći razred gimnazije 800 kn, ne zna uopće koliko koštaju nove."

Nove knjige koštaju preko 1000 kuna za srednju školu, a za osnovnu cijene kompleta udžbenika se kreću od 550 kn za prvi razred, pa na višeZa sve one koji si ne mogu priuštiti ni rabljene udžbenike, zadarski Caritas pokrenuo je akciju „Pokloni mi knjigu".

Školske godine 2014./2015. nećete moći poklanjati ili razmjenjivati knjige ukoliko se ostvare najave Ministarstva obrazovanja o novim udžbenicima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.