Hrvatski radio

Radio Zadar

I SDP protiv online sjednice Županijske skupštine

13.12.2020.

18:06

Autor: HRT Radio Zadar

I SDP protiv online sjednice Županijske skupštine

I SDP protiv online sjednice Županijske skupštine

Foto: - / -

Nakon što se prije nekoliko dana županijski vijećnik Akcije mladih Marko Pupić Bakrać usprotivio održavanju online sjednice Županijske skupštine koja će se održati sutra, 14.12. jer, kako je rekao za to nema razloga, i klub vijećnika SDP-a također je izrazio svoje protivljenje.


Smatraju kako razloga za održavanje online sjednice nema, jer nove epidemiološke mjere ne zabranjuju  održavanje sjednica predstavničkih tijela uživo. Priopćenje u kojem su islazali svoje protivljenje prenosimo u cjelosti: 

 

SDP je protiv on – line sjednice

 

Na predstojećoj sjednici Županijske skupštine Zadarske županije trebalo bi se  raspravljati o važnim temama, a to je teško izvodivo  na on – line sjednici jer je kvaliteta rasprave puno lošija. Takva sjednica odgovara samo vladajućima i županu jer će puno toga proći bez kvalitetne rasprave i ukazivanja na propuste.

Predsjednica Županijske skupštine Zadarske županije ponovno je sazvala on – line  sjednicu za 14. prosinca 2020. godine, protivno odredbama  Zakonu o lokalnoj područnoj samoupravi i Poslovniku Županijske skupštine Zadarske županije, pozivajući se na Naputak Ministarstva uprave klasa: 023-01/20-01/114, ur. broj: 515-05-02-01/1-20-1 još od 13. ožujka 2020. unatoč činjenici da je Stožer civilne zaštite 27. studenog 2020.donio novu Odluku u kojoj izričito stoji:

„Protuepidemijske mjere zabrane održavanja javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno najviše 25 osoba na jednom mjestu te ograničenje trajanja do 22,00 sata ne odnose se na:

  • profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju zborno pjevanje
  • kino projekcije
  • izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima
  • sjednice predstavničkih tijela.“

Treba li se posebno pozivati na načelo ustavnosti i zakonitosti iz Ustava RH koji u članku 5. navodi:

 „U Republici Hrvatskoj zakoni moraju biti u suglasnosti s Ustavom, a ostali propisi i s Ustavom i sa zakonom.

Svatko je dužan držati se Ustava i prava i poštivati pravni poredak Republike Hrvatske.“

Za sjednicu je predviđena 31 točka dnevnog reda među kojima su najzanimljivije rebalans proračuna za 2020. i projekcija proračuna za 2021. i 2022.

Koliko je aktualnoj vlasti stalo do poštivanja ovog temeljnog akta ogleda se i u činjenici da nisu uspjeli od trećeg mjeseca ugraditi u Poslovnik Županijske  skupštine mogućnost elektronskog održavanja sjednice  i na taj način legalno i legitimno donositi odluke.

S druge strane kad  se predsjedavajuće zamoli da produže za 10 minuta „aktualni sati“, što bi trebao biti simbolički naziv, za postavljanje vijećničkih pitanja, doslovno se drže Poslovnika: jedan sat, ni minuta duže! Stoga se redovito događa da ne stignu svi vijećnici postaviti pitanje.

Što dakle zaključiti, nego da je  HDZ iznad Ustava RH ili  kako reče Ulpijan-“Princeps legibus solutus est!“ (Vladar je oslobođen zakona!)

Klub vijećnika SDP-a

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

2 dana

Nadin 2022

Kušanje vina