Hrvatski radio

Radio Zadar

I suicid se može spriječiti

10.09.2018.

11:47

Autor: sdrazic

I suicid  se  može  spriječiti

I suicid se može spriječiti

Foto: - / -

Svjetski je dan prevencije samoubojstava. Godišnje u svijetu suicid počini gotovo milijun ljudi. U Hrvatskoj prošle godine samoubojstvo je počinilo 625 osoba. Od toga su žene počinile 157 suicida, a muškarci čak 468.

 Volonteri Udruge Životna linija zapalit će 625 lampiona na zagrebačkom Mostu slobode u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema i potrebu veće prevencije,ističe  predsjednik Udruge Tin Pongrac.

  Iz priopćenja Udruge: 

 Godišnje u svijetu suicid počini gotovo 1.000.000 osoba, a više si ljudi samo oduzme život nego pogine u svim ratovima, terorističkim napadima i ubojstvima zajedno.

Prema podacima dostupnim iz Ministarstva unutarnjih poslova tijekom prošle godine  u Republici Hrvatskoj samoubojstvo je počinilo 625 osoba. Od toga su žene počinile 157 suicida, a muškarci čak 468. Pitanje suicida jedno je od ključnih društvenih pitanja i zahtijeva odgovarajuću pažnju na nacionalnoj razini. Do sada u Republici Hrvatskoj na tom području nije dovoljno učinjeno.

Alarmantan je podatak da je tijekom prošle godine broj samoubojstava i pokušaja samoubojstava djece do 14 godina porastao u Hrvatskoj za čak 200%. Nadalje, primjerice, u Koprivničko-križevačkoj županiji ukupan broj izvršenih samoubojstava svih životnih dobi porastao je tijekom 2017. godine za čak 94,4%, dok je u nekim drugim županijama zabilježen pad. Problem suicida ujedno je i velik demografski problem jer utječe na smanjenje stanovništva u uvjetima poražavajućeg općeg demografskog stanja (iseljavanje, nizak prirodni prirast). Stopa prirodnog prirasta u 2017. bila je u Republici Hrvatskoj negativna i iznosila je -4,1 (izvor: Državni zavod za statistiku Republike Hrvatske).

Udruga Životna linija neprofitna je organizacija osnovana s ciljem borbe za pojačanu prevenciju suicida u Republici Hrvatskoj. Djeluje isključivo na volonterskoj osnovi i nije financirana iz državnog proračuna ni iz proračuna lokalnih samouprava. „Republika Hrvatska hitno mora izraditi Nacionalnu strategiju za borbu protiv suicida. Susjedne države posjeduju takve strategije i u tom smislu zaostajemo za njima.“ – izjavio je Tin Pongrac, predsjednik Udruge.

Dana 10. rujna 2018. volonteri Udruge Životna linija upalit će 625 svijeća (lampiona) uzduž Mosta slobode u Zagrebu u spomen na osobe koje su tijekom protekle godine preminule počinivši suicid. Brojnost tih svijeća upozorava na veličinu problema suicida u Republici Hrvatskoj. Svijeće će volonteri udruge početi paliti oko 17 sati, a zadržat će se kod mosta do noćnih sati. Za navedenu su akciju ishođene sve potrebne dozvole. Udruga Životna linija poziva sugrađane i medije da svojim dolaskom u razdoblju od 17:00 do 22:00 sata podrže ovu akciju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.