Hrvatski radio

Radio Zadar

I to smo doživjeli. Investitor građevinsku dozvolu dobio u jedan dan

30.05.2017.

13:47

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Investicijska klima u Hrvatskoj nije tako loša kao što je percepcija u javnosti. Uvijek može biti bolje, ali napravljen je velik iskorak, te je prema podacima Svjetske banke Hrvatska u posljednje 3 godine skočila za 46 mjesta, istaknuto je danas u Zadru na investicijskom forumu.

Ono što je nekad u Hrvatskoj bila znanstvena fantastika, danas je stvarnost:

Poljska tvrtka koja je u Jalžabetu pored Varaždina izgradila svoj proizvodni pogon, je uz zajednički angažman svih institucija koje su dužne da daju svoju suglasnost za izdavanje građevinske dozvole, građevinsku dozvolu dobila u jedan dan.

kaže Dario Kobešćak , izvršni koordinator Agencije za investicije i konkurentnost. Naravno dodaje, ne može se generalizirati:

Svjesni smo i mi da postoje pozitivni i negativni primjeri, no mišljenja smo da pozitivnih primjera ima sve više, da ta jedna investicijska pozitivna klima definitivno postoji i popravlja se.

Da stvari idu na bolje smatra i Željko Goja, direktor  zadarske tvrtke HSTEC koja je uglavnom orijentirana na izvoz te koja će ovih dana svečano otvoriti i novi proizvodni pogon:

Rastom izvoza, rastom profiliranih i uspješnih novih subjekata, trendovi su se pokrenuli ipak nabolje.

Miodrag Šajatović, glavni urednik poslovnog tjednika Lider, organizatora skupa,  ističe kako je potrebno kroz porezna rasterećenja omogućiti više investicija u proizvodne pogone, budući da se dosada uglavnom ulagalo u izgradnju infrastrukture. Teza da ćemo napraviti dobru infrastrukturu pa će doći investitori, kaže,  pokazala se pogrešnom:  

Recimo nama je jedna prva od investicija u cestogradnju, što je u redu, pa je vrijednost dvije i pol milijarde kuna. Znate što bi mali i srednji poduzetnici orijentirani na izvoz napravili s dvije i pol milijarde kuna.

Bilo bi dobro da dobijemo stabilnu Vladu i da se konačno napravi jedna vizija  iz koje bi proizašla i ta orijentacija na proizvodnju za izvoz, poručio je Miodrag Šajatović. 

Značajan porast investicija bilježi Zadarska županija. Tako je 2015. godine zabilježeno milijardu i 700 milijuna kuna ulaganja u dugotrajnu imovinu, što je za 30 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a daljni porast investicija očekuje se i u 2016. godini. Osim ulaganja u turizam bilježe se i investicije u male proizvodne pogone.

Zadarski župan Božidar Longin naglasio je kako su upravo investicije njegov prioritet. Osim ulaganja u proširenje zadarske zračne luke, tu su i investicije u projekte navodnjavanja. Do kraja godine završit ćemo priču oko putničkog prometa u Gaženici, te krećemo s ulaganjem u teretni promet za što je već osiguran dio novca, a tu je i izgradnja ribarskog centra – istaknuo je između ostalog novi zadarski župan Božidar Longin. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.