Hrvatski radio

Radio Zadar

I u najzimskijem mjesecu turista u Zadru ima

10.01.2016.

14:04

Autor: Ante Kolanović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbrojeni su turistički rezultati iz protekle, prema svim brojkama rekordne godine. Zadarsku županiju posjetilo je milijun i 536 tisuća gostiju s ukupno 10 milijuna i 720 tisuća noćenja. Naš Ante Kolanović je provjerio ima li gostiju u Zadru i u "najzimskijem" mjesecu u godini.

Zadar pod dosadnom, hladnom siječanjskom kišom. Unatoč tomu na gradskom Forumu turista ima. I to s drugog kraja svijeta - iz Južne Koreje. 

Stvarno smo željeli vidjeti pozdrav suncu i morske orgulje. – kaže Iuntu Paek iz Južne Koreje. 

Kako vam se svidjelo?

Jako!

Koliko dana ostajete?

Jedan dan pa idemo prema Splitu. 

Drugi baš i nisu nešto raspoloženi za razgovor. Važnije od toga jest da ih ima. Samo u prosincu u Zadru je ostvareno 13000 tisuća noćenja, što je povećanje od 7 posto u odnosu na prošlu godinu. Tradicionalni zadarski gosti najčešće su Nijemci i Austrijanci. Već iduće godine kad Zadar opet bude povezan jeftinim letovima sa Skandinavijom, očekuju se još bolji rezultati. 

Gosti mijenjaju svoje navike, potrebe i želje. Ne ostaju više tako dugo, kraće češće, putuju, vraćaju se, kombiniraju, a Zadru je zbilja centar kulturni centar Hrvatske, tu se može u Zadru gost naći u gradu i zaljubiti se jer ima dobru ponudu. – govori Zvonko Šupe direktor Turističke zajednice Grada Zadra. 

Čak polovinu ukupnog turističkog prometa u Zadarskoj županiji čine letovi niskobudžetnih kompanija. Uz to, više je elemenata koji su zaslužni za pozitivne turističke rezultate. Novi sadržaji koje je na početku reportaže spomenula gošća iz Koreje, dobra povezanost, Zadar kao sredina jadranske obale te bogata baština. Dakako, ni idealnu klimu ne treba zanemariti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.