Hrvatski radio

Radio Zadar

07:23 / 31.01.2019.

Autor: HTV-VŠ-SJM

I u Zadarskoj županiji istraživanje i eksploatacija ugljikovodika

ilustracija: Borna Filić/ Pixsell

ilustracija: Borna Filić/ Pixsell

Foto: - / -

Vlada je donijela odluku o pokretanju postupka nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na području Dinarida, a istražni prostor proteže se i preko Zadarske , te Karlovačke, Ličko-senjske, Primorsko-goranske, Splitsko-dalmatinske i Šibensko-kninske županije.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić sinoć je za HRT o tome kazao : Ističem da prva faza istraživanja kja traje između 5 i 7 godina je potpuno neinvazivna i u tom kontekstu nema nikakva razloga za zabrinutost. Do bilo kakve eksploatacije ne može doći bez dogovora sa lokalnom zajednicom, ovi istražni prostori odmaknuti su u potpunosti od morskih granica, parkova prirode, nacionalnih parkova, vodozaštitnih područja, biljnih odnosno životinjskih rezervata .  

Prema Vladinoj odluci, Agencija za ugljikovodike provodit će pripremne radnje, izraditi dokumentaciju za nadmetanje te objaviti obavijest o nadmetanju, a ponude će ocjenjivati povjerenstvo koje imenuje ministar nadležan za energetiku.

Po provedenom postupku nadmetanja, na prijedlog Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Vlada će za svaki pojedini istražni prostor donijeti odluku o izdavanju dozvole za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na razdoblje od najdulje 30 godina, koje obuhvaća i istražno razdoblje i razdoblje eksploatacije, te dati suglasnost na nacrt ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika.

Novim istražnim aktivnostima na području Dinarida, koje se smatra neistraženim područjem, potiču se aktivnosti koje bi dovele do smanjenja pada proizvodnje plina i nafte u Republici Hrvatskoj, kažu u Vladi. Za provođenje Odluke sredstva su osigurana u okviru redovne djelatnosti Agencije za ugljikovodike.

 Ćorić je nedavno, nakon sastanka s predstavnicima Šibensko-kninske, Zadarske, Ličko-senjske i Karlovačke županije, da planirana istraživanja ugljikovodika na Dinaridima neće štetiti razvoju turizma.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.