Hrvatski radio

Radio Zadar

I u Zadru obilježen Dan antifašističke borbe

22.06.2017.

11:52

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Današnji praznik tradicionalno su i obilježili i članovi zadarske udruge Antifašistiih boraca i antifašista polaganjem vijenaca na zadarskom gradskom groblju, na spomenik poginulim borcima NOB-a i braniteljima poginulima u Domovinskom ratu.

Prije obilaska još nekoliko lokacija u gradu, gdje su također odali počast pripadnicima antifašističke borbe, predsjednik županijske zajednice udruga antifašista Nikola Dobre je rekao:

Mi danas polažemo borcima narodno-oslobodilačkog rata u znak sjećanja na njihove zasluge jer su oni stvorili Hrvatsku državu. Mi danas polažemo i vijenac na križ jer i to je obaveza. Sigurno je da treba napravit puno toga da bi se u ovom našem društvu spriječilo razbijanje naroda na dva pola. To je tragično!

Tradiciju svojih prethodnika nastavio je i novi zadarski gradonačelnik Branko Dukić, polažući vijenac na spomen-obilježje na Narodnom trgu:

Svi znamo da je to temelj današnjeg društva kako Europskog tako i  hrvatskog. Zadar je u Drugom svjetskom ratu i za vrijeme fašizma prošao svoju kalvariju. Mnogi su ljudi poginuli za slobodu, za svoje ideale i svi koji su se borili protiv fašizma u to vijeme zaslužili su da im danas odamo počast, i naravno za slobodu.

Vijence palim antifašistima, ali i poginulim hrvatskim braniteljima iz Domovinskoga rata, na groblju je položilo i izaslanstvo SDP-a. Predsjednica zadarskoga SDP-a Sabina Glasovac osvrnula se na polaganje vijenca novog zadarskoga gradonačelnika:

Mijenjaju se gradonačelnici a navike nažalost ostaju uvijek iste. Bilo bi lijepo zaista kada bi smo na ovom mjestu gdje je spomenik ljudima poginulim u antifašističkog borbi, kada bi im odali počast  za to što je Zadar oslobođen i što danas ne živimo u Zari nego u Zadru i što govorimo hrvatskim jezikom i što uživamo sve ove blagodati našeg prekrasnoga grada.

Obilježavanje Dana antifašističke borbe počelo je rano jutros budnicom Gradske glazbe Zadar.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.