Hrvatski radio

Radio Zadar

I u Zadru obilježen Svjetski dan starijih osoba

01.10.2018.

13:07

Autor: sdrazic

foto:S.Dražić

foto:S.Dražić

Foto: - / -

Svjetski je dan starijih osoba, a ove godine obilježava se pod geslom "Proslavimo prvake borbe za ljudska prava starijih". Osobe starije od 65 godina prema procjeni iz prošle godine čine blizu 20 posto populacije Hrvatske.

Povodom današnjeg dana članovi foruma seniora SDP-a na Branimirovoj obali u Zadru mjerili su visinu krvnog tlaka i prigodno dijelili jabuke

Osim na Branimirovoj obali naši su stariji sugrađani imali priliku i na Narodnom trgu izmjeriti visinu krvnog tlaka u organizaciji "Cukrića", Udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja i Doma za starije osobe "Ivan Pavao II."
Unatoč malim mirovinama s kojima većina naših umirovljenika jedva preživljava, rezultati mjerenja tlaka bili su dobri, a ne fali ni životnog optimizma:

 Ja imam nisku mirovinu ali cilo lito idem na kupanje, a zimi u šetnju. Preporučujem svima. Samo dobre cipelice i to je to, rekla  nam je jedna zadarska umirovljenica koja nudi  rješenje kako unatoč besparici možemo sebi priuštiti životne radosti koje ne koštaju. 

   Glavna Skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 1990. godine 1. listopada Međunarodnim danom starijih osoba kako bi se upozorilo na nužnost prilagodbe životne sredine potrebama i mogućnostima starijih osoba.

Galerija
foto:S.Dražić, Foto: -/-
foto:S.Dražić, Foto: -/-foto:S.Dražić, Foto: -/-foto:S.Dražić, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.