Hrvatski radio

Radio Zadar

I vijećnici o remontu Morskih orgulja, regionalizaciji...

23.05.2016.

11:10

Autor: tp/fm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U aktualnom satu prvo pitanje uputila je SDP-ova Sabina Glasovac, a upitala je zašto je potvrđen mandat direktoru Vodovoda Mateku, optuživši ga za loše poslovanje i nepotizam. Zamjerila je što se remont Morskih orgulja izvodi, a grad je pun turista koji ne mogu čuti tu našu atrakciju.

SDP-ova Sabina Glasovac otvorila je aktualni sat, a glavna zamjerka bila je što se remont Morskih orgulja odvija unutar turističke sezone pa turisti ne mogu čuti glavnu gradsku atrakciju. Gradonačelnik Kalmeta izjavio je kako je remont orgulja trebao biti dogodine, ali je struka rekla da ga moraju učiniti sada. Obećao je da će proraditi za 10-ak dana i dodao: 15.6. će se završiti svi radovi.

Izgleda da će se konačno riješiti i problem sigurnosti učenika OŠ Petar Preradović u prometu, doduše ne smanjivanjem površine štekata obližnjih kafića već: Ja mislim da treba one platane tamo maknit` ća. Treba, naravno, onda sanirati i proširiti malo taj nogostup i posaditi neka nova stabla kao što je napravljeno na Relji - odgovorio je gradonačelnik.

Na aktualnom satu današnje sjednice Gradskog vijeća povela se opsežna rasprava o regionalizaciji. Vijećnik Ante Rubeša smatra kako bi trebala postojati regija Dalmacija sa Splitom kao glavnim gradom, ako već ne postoje uvjeti da središte bude Zadar. Dotaknuo se pritom i šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, a iznenađujuć komentar na to imao je i zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Rubeša: Taj Pauk, miš, zec ili kako li se već zove, je vjerojatno novcem državnih obveznika financirao jumbo plakat s natpisom: Dobrodošli u Zadarsku regiju i postavio ga u svoju županiju.
Gradonačelnik Kalmeta : To je bila glupost par excellence. I to je izazvalo zlu krv između dva grada, bespotrebno. On je očito htio reagirati na način da ne treba gasit` županije. Al` na potpuno krivi i na potpuno neprimjeren način.

Reno Sinovčić upozorio je na stanje u NK Zadar: Kad sam otiša` na prinudni godišnji odmor, klub je bia dužan negdi oko milion kuna, klub je bia u Prvoj ligi, bia je peti na tablici. Sada je dužan desetak miliona kuna i u Trećoj ligi je.

Pročelnik Radomir Dunatov je odgovorio da je Grad u toj situaciji, unatoč što na njega glasi 43% dionica, nemoćan: Odluka Vlade Republike Hrvatske, ona točno kaže da se treba potpisati, u članku 3. čini mi se, kaže da se mora potpisati ugovor između Grada Zadra i Ministarstva financija u kojem će se regulirati svi odnosi. Taj ugovor nije potpisan.

Vijećnik HSP-a AS Teo Boban nije dobio zadovoljavajući odgovor na svoje pitanje: Koliko rješenja o uklanjanju otpada i koliko kazni, to jest prekršajnih naloga, su izdali komunalni redari u 2015. godini?

Pročelnica Odjela za komunalne poslove, Ivana Vanjak: Treba provjeriti sa pročelnicom Barabom, odnosno, gospođom Žanom Klarić koja je sada v.d. pročelnice s obzirom da nalog za naveden radnje izdaje Upravni odjel za zaštitu okoliša i otoke.
Vijećnik Boban: Ja ne vidim zdravu logiku da pročelnica komunalne djelatnosti ne zna koliko su prekršajnih nalioga izdali komunalni redari nego treba pitat` drugi odjel.

Dodajmo i da je s dnevnog reda skinuta točka o imenovanju sudaca-porotnika u Županijski sud nakon što je vijećnik Marko Pupić-Bakrač naveo kako nisu potpisali očitovanje da nisu politički aktivni.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.