Hrvatski radio

Radio Zadar

Iduće godine prve grobnice na novom gradskom groblju

18.12.2020.

14:02

Autor:

Iduće godine prve grobnice na novom gradskom groblju

Iduće godine prve grobnice na novom gradskom groblju

Foto: - / -

Zadarski gradonačelnik Branko Dukić danas je sa suradnicima predstavio lokaciju budućega novog Gradskog groblja u Crnom, te pristupne ceste koje vode prema gospodarskoj zoni koja se planira na istom prostoru.

Pristupne ceste, čija vrijednost se procjenjuje na gotovo sedam milijuna kuna vode prema Gospodarskoj zoni Crno i novom gradskom groblju. Zadarski gradonačelnik posebno se osvrnuo na važnost buduće gospodarske zone. Stvaramo jedno optimalno područje za naše poduzetnike, razvojnu zonu i naravno tu očekujemo dosta zaposlenih, dosta inovativnih rješenja, te nekih budućih poduzeća ili manjih obrta, što će biti daljnji generator razvoja grada Zadra, rekao je uvodno gradonačelnik Branko Dukić.

Kada je riječ o novom gradskom groblju, u potpunosti je spremna sva dokumentacija za raspisivanje natječaja u siječnju. U gradskom proračunu za iduću godinu, koji će se idući tjedan naći na Gradskom vijeću, predviđeno je sedam milijuna kuna. Cjelokupno gradsko groblje predviđeno je za 30.000 ukopnih mjesta u cijelosti,a ono što ćemo mi sada u idućoj godini početi raditi je pristupna cesta prema samoj ispraćajnici i jednom malom groblju unutar groblja koje je veličine otprile kao belafuško, kaže pročelnik za graditeljstvo Darko Kasap.

I prije početka radova na tom su području posla imali arheolozi zbog ostataka stare rimske ceste, a trebalo je ispuniti i zahtjeve Hrvatskih voda jer se buduće groblje nalazi na vodozaštitnom području. Ova prva etapa,odnosno prva faza prve etape, očekuje se da će se raditi iduće dvije i pol godine. Ono što je možda najvažnije, već tijekom iduće godine ili druge polovice iduće godine nasadi će već biti spremni za izgradnju prvih grobnica. Znači, prvi dio toga groblja će se na neki način moći staviti u funkciju, dodao je Kasap.

A zanimanje Zadrana za ukopna mjesta itekako je veliko, a nakon Rijeke, Zadar će biti drugi veći grad u Hrvatskoj koji gradi potpuno novo gradsko groblje na novoj lokaciji. Inače, u studenome ove godine Nasadi su obavili 90 ukopa, dok se u istom razdoblju ranijih godina taj broj kretao oko šezdeset. Povećanje od tridesetak ukopa više pripisuje se preminulima od posljedica zaraze koronavirusom.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.