Hrvatski radio

Radio Zadar

Ima li SDP-ova Sabina Glasovac pravo na naknadu za odvojen život ?

04.03.2016.

13:15

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska saborska zastupnica Sabina Glasovac, nekadašnje zamjenica ministra obrazovanja, uz još neke zastupnike, prima naknadu za odvojeni život iako nema bračnog partnera ili djecu, piše Jutarnji list.

Naknadu za odvojeni život u iznosu od 1000 kuna mjesečno primaju i zastupnici koji također nemaju ni bračnog partnera niti djecu, poput SDP-ovaca Peđe Grbina, Dragice Zgrebec, koji su i u prošlom sazivu bili zastupnici, i  te HDZ-ovca Leona Žulja, koji u svojoj imovinskoj kartici  iz 2013. navodi da nije u braku i nema djece. 

Pravo na naknadu za odvojeni život propisan je Zakonom o pravima državnih dužnosnika te Odlukom o smještaju zastupnika i na nju imaju pravo zastupnici koji žive najmanje 50 kilometara od Zagreba. No, dok primjerice kolektivni ugovor za državne službenike detaljno propisuje da se radi o naknadi koja pripada službeniku i namješteniku za "život odvojen od obitelji" te se isplaćuje za "pokriće povećanih troškova života zbog odvojenosti od obitelji", za dužnosnike nije tako precizan, piše Jutarnji list.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.