Hrvatski radio

Radio Zadar

Influenceri: zanimanje novog doba

09.03.2023.

10:02

Autor: Iva Rogić

Ilustracija

Ilustracija

Foto: - / Shutterstock

Biti influencer danas znači imati ozbiljnu karijeru. Kada su društvene mreže postale ozbiljan poslovni alat novog doba? 

Influencer je osoba koja ima utjecaj na druge ljude i time može djelovati na njihova stajališta. S marketinškog stajališta, influenceri imaju moć utjecati na odluke kupaca tj. na ljude koji ih prate. Svakim danom njihov broj se povećava. 


Današnji svijet tehnologije otvorio je vrata mnogima koji su odlučili iskoristiti dobru poslovnu priliku i izgraditi karijeru na društvenim mrežama. Društvene mreže su moćan alat za poslovanje, stoga ih influenceri koriste kao jednu je od najjeftinijih vrsta marketinga i oglašavanja.


Svakodnevno ih prati velik broj ljudi, osobito mladih, na YouTube-u, Instagramu, Twitteru, Tik Toku ili drugim mrežama. 


Što o influencerima misle Zadrani? Građani uglavnom tvrde da to nije pravi posao, a građanke se uglavnom slažu da se na društvenim mrežama može izgraditi respektabilna karijera.


Smatram da to nije posao. Što oni tu rade? Snimaju nešto za društvene mreže. To nije vrsta posla, nego više hobi.

Građanin iz ankete

Jedna je građanka pak zabrinuta za samopouzdanje mladih ljudi koje može biti poljuljano zbog prikazivanja samo najboljih trenutaka života influencera na društvenim mrežama:

To je dobar posao. Najlakše je zaraditi novac, ali može utjecati loše na mlade ljude. Pogotovo ako lijepe influencerice stavljaju fotografije koje su provučene kroz raznorazne filtere, onda neke djevojke mogu dobiti dojam da nisu dovoljno lijepe.

Građanka iz ankete

YouTube ograničava pristup kanalu RT u vlasništvu ruske države

YouTube ograničava pristup kanalu RT u vlasništvu ruske države

Foto: - / Pixabay

Poslušajte cijelu anketu Dina Kajića:

Zadrani o influencerima

Utjecaj influencera danas je velik, osobito na mlade ljude, zato je važno paziti i dobro istražiti koga i kakav sadržaj pratiti na društvenim mrežama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.