Hrvatski radio

Radio Zadar

Inkubator im je pružio priliku

26.04.2016.

13:25

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Poduzetnički inkubator u sklopu gradske tvrtke Inovativni Zadar od danas ima četiri nova podstanara - male početničke tvrtke, kojima se pruža mogućnost rasta i razvoja. Tamo je već nekoliko korisnika, koji su se dokazali ne samo na domaćem, nego i na stranom tržištu.

Grad Zadar i dalje će poticati inovativne pojedince i tvrtke kroz inkubator rekao je nakon obilaska gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Kad je prije pet godina krenuo u poduzetnički pothvat Igor Nuić bio je jedini zaposleni. Danas, zahvaljujući inkubatoru, zapošljava osmero radnika. Gotovo sve proizvedeno završi na stranom tržištu. Stoga potencijalnim mladim poduzetnicima poručuje - samo hrabro:

Kada počinješ i kada nemaš sigurno tržište i sigurne prihode, svaka mala pomoć pomaže. Ovo u biti nije bila ni mala pomoć, ovo je bila velika pomoć, tako da mogu sa sigurnošću reći da nam je puno pomoglo u našem početku.

Početaka se sjeća i Ivan Ignac. I on je bio jedini zaposleni. No, danas tvrtka stalno raste, a jedino što nedostaje je kvalificiran kadar:

Firma se bavi proizvodnjom elektroničkih komponenata za industriju, automatizaciju, za procesnu industriju. Naši najveći kupci su firme koje se bave proizvodnjom strojeva.

A, Inovativni Zadar upravo potiče slične poduzetničke ideje. Tako će nastaviti i dalje, jer je uz turizam i promet, poduzetništvo temelj gospodarstva u gradu - ističe gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Evo imamo ovdje jedan primjer vrlo uspješne tvrtke, koja ne samo da radi za Hrvatsku, nego izvozi. Što ćete bolje? Rade mladi ljudi, tako da je to jedna odlična priča.

Uspješnoj priči nadaju se Ana i Maja. Njihov inovativan pristup kroz socijalno poduzetništvo, odnosno pivarsku zadrugu, prepoznali su upravo u inkubatoru.

Pa nas dvije ćemo vjerojatno sigurno godinu dana izdržati same, dosta ćemo raditi, ali drukčije si ni ne možemo priuštiti.

Inkubator im je pružio priliku - za nadati se je da će i Zadrani.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.