Hrvatski radio

Radio Zadar

Inovacije u marikulturi: znanstvenici ponudili muhu u prehrani ribe

03.06.2022.

12:59

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Uzgajalište zadarskog Cromarisa

Uzgajalište zadarskog Cromarisa

Foto: Petar Glebov / Pixsell

Kako iz uzgoja ribe izbaciti riblje brašno te osigurati bolju održivost ove važne prehrambene grane ? Kako bolje zaštiti zdravlje riba u mrijestilištima i kavezima ? Na ova i slična pitanja odgovor je pokušao dati  projekt AdriAquaNet iz programa Interreg, posvećen inovacijama u marikulturi. Završna konferencija održana je danas u Zadru. 

Kako bi zaštitili riblji fond ali i stroge ekološke parametre uzgoja, znanstvenici pokušavaju unaprijediti hranidbu riba uvođenjem zamjene za riblje brašno. O rezultatima ovog segmenta projekta dr Snježana Zrnčić, savjetnica u Laboratoriju za patologiju riba Hrvatskog veterinarskog instituta, otkrila nam je kako je u  inovativnim hranama umjesto ribljeg brašna protein podrijetlom iz kukaca, i to vojničke muhe :  


Dr. Zrnčić

U inovacijama u zaštiti zdravlja riba naglasak je bio na novim cjepivima, naglašava ravnatelj Hrvatskog veterinarskog instituta dr Boris Habrun - "uvodili su se prirodni lijekovi kako bi se pokušalo zamijeniti antibiotike drugim tvarima" . Ništa manje važan dio AdriAquaNet projekta bilo je i istraživanje tržišta koje je pokazalo da građani još uvijek smatraju kako je divlja riba nutritivno kvalitetnija od one iz uzgoja, a na to dr. Habrun ističe: 


Istraživanja su dokazala da to nije tako pa treba još puno raditi na tome da građanima pokažemo da je riba iz uzgoja visokokvalitetna namirnica.

Dr. Habrun

Sudionici završne konferencije projekta AdriAquaNet

Sudionici završne konferencije projekta AdriAquaNet

Foto: S. Jakšić Mandić / Radio Zadar

Sami uzgajivači plave i bijele ribe trenutačno su fokusirani na ono što muči čitavu prehrambenu industriju,a to je inflacija i galopirajuće cijene goriva - komentira goruće probleme hrvatske marikulture Dane Desnica, direktor proizvodnje zadarskog i hrvatskog prehrambenog diva Cromarisa. Ipak projekt ocjenjuje kvalitetnim jer je ponudio dobre inovacije sektoru koji je i dalje najjači izvozni adut hrvatske poljoprivrede. Dr. Dragan Kovačević, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za poljoprivredu i turizam istaknuo je kako je RH prošle godine uvezla 132 milijuna eura a izvezla gotovo dvostruko više – 255 milijuna eura u segmentu ribarstva pa je , tvrdi, to jedan od boljih segmenata hrvatske poljoprivrede.

Projekt AdriAquaNet je obuhvatio 7 znanstvenih institucija iz Hrvatske i Italije, 4 proizvodne organizacije te same uzgajivače, a vrijedan je 3,2 milijuna eura.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.