Hrvatski radio

Radio Zadar

Inovacijom protiv krize

10.05.2015.

09:00

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Inovativni koncepti u turizmu bila je tema drugog okruglog stola studentskog projekta Kontra krize u organizaciji studenata 1. godine diplomskog studija Poduzetništvo u kulturi i turizmu, Odjela za turizam i komunikacijske znanosti Sveučilišta u Zadru.

Studenti su ugostili direktoricu hostela Forum, Nives Kalac, direktora Marine Dalmacije, Božidara Duku i direktora „Vir turizam“, Zdenka Mičića koji su govorili o mogućnosti ostvarivanja inovativnih ideja u turizmu u Zadru i Hrvatskoj.

Kako bi bili uspješni u turizmu, potrebno je pratiti trendove, biti konkurentan, podizati kvalitetu uz zadržavanje cijena, te biti usmjeren na ciljano tržište, kazala je direktorica hostela Forum, Nives Kalac koja je kao najbitniji element istaknula poslovni plan koji, kazala je budućim poduzetnicima, mora biti realan.

Zdenko Mičić istaknuo je pozitivne pomake virskog turizma koji teži povećanju smještajnih kapaciteta, ulaganju u uređenje privatnog smještaja te planiranje gradnje hotela i marine.

Božidar Duka objasnio je kako inovacije u nautičkom turizmu često nailaze na teškoće zbog profila nautičara koji pokazuju nezainteresiranost jer su uglavnom samo željni mirnog odmora.

Gosti studentskog okruglog stola složili su se kako treba težiti produljenju sezone organiziranjem većeg broja zabavnih događanja izvan glavne sezone.

Na okruglom stolu studenti su predstavili svoje inovativne koncepte u hotelijerstvu, hotele „Cravate“ i „Seasky“, kojima su branili boje Odjela i Sveučilišta u Zadru u finalu međunarodnog natjecanja Adria Student Innovation Contest-a.

Hotel "Cravate“ hotel je bez recepcije, lift odvozi gosta direktno u sobu, posjeduje dvostruko veće sobe, moderno opremljen casino, staklene stijene na dnu bazena, polje lavande, a jedna od najvećih inovativnosti je podvodna etaža u kojoj se osim restorana nalazi bazen s ugrijanom morskom vodom, kao i jedinstvena virtualna dvorana koja omogućuje potpuni doživljaj hrvatske tradicije i kulture kroz najmoderniji multimedijalni sustav, naglasili su studenti prvog tima (Ivona Brekalo, Lovre Franov, Frane Jurjević i Margarita Podrug).

S konceptom „SeaSky Hotela“ drugi tim studenata (Karla Češnjaj, Martina Petrina, Maria Pedić, Ivan Kovačević, Šime Lugović) želi produljiti  turističku sezone pomoću vrhunske opremljenosti konferencijske dvorane, protkanošću soba elementom vode i neba, te mogućnošću personaliziranja smještaja. 

Sljedeće predavanje u sklopu studentskog projekta Kontra krize, najavljeno je za 21. svibnja. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.