Hrvatski radio

Radio Zadar

Inovatorima do pola milijuna kuna za projekte

31.05.2019.

14:25

Autor: Filip Matijević

Inovatorima do pola milijuna kuna za projekte

Inovatorima do pola milijuna kuna za projekte

Foto: - / -

Ustanova INOVAcija uputila je javni poziv za pružanje financijske podrške inovacijama u ranoj fazi istraživanja. Na info-danu - Program provjere inovativnog koncepta - pozvali su poduzetnike te fizičke osobe s idejom da konkuriraju i za do 500.000 kuna za svoj projekt u ranoj fazi istraživanja.

Kako postići da vam država pokrije i do 70 % troškova za vašu ideju, inovaciju za koju uopće niste sigurni da će zaživjeti? Prijavite se na PoC8, Program provjere inovativnog koncepta. Lani su tri zadarska projekta iz područja strojarstva i elektronike dobila sveukupno 700 tisuća kuna, kaže Jelena Grancarić-Milin iz INOVAcije. Ove su godine iznosi udvostručeni:

Naš cilj je poticati što više poduzetnike na inovativne projekte, na razvoj i istraživanje.

Novac za razvoj ideje treba i Vedran Dorušić. Njegova tvrtka bavi se inovativnom zaštitom podmorja. Želeći zaštititi podmorsko arheološko nalazište - a ne koristeći kavez - došli su do ideje tzv. pametnih plutača:

Radi se o projektu pametnih bova koje su u stanju nadzirati određeno područje mora ili podmorja sa prepoznavanjem uljeza u realnom vremenu, s prijenosom podataka putem interneta na server. Tako da vi u bilo kojem trenutku možete za određeni segment podmorja znati je li netko tamo pozvan ili ne.

Interes za njihov proizvod pokazao je zagrebački FER, ali i neke američke i norveške tvrtke.

U desetom mjesecu idemo na jednu konferenciju u Grčku, gdje ćemo taj koncept predstaviti jer se na sličnim nalazištima radi i u Grčkoj, Italiji i Tunisu... Na mjestima gdje ima takvih interesantnih lokaliteta koje bi se željelo prezentirati kroz ronjenje, ali bi ih se opet željelo zaštiti da tamo ne može svatko doći.

Cijena prototipa ovakve plutače jest 200-tinjak tisuća kuna. Zato je za Vedranovu tvrtku novac koji daje Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske vrlo primamljiv

Nadamo se da dođemo do nekih sredstava da napravimo prototip kojim ćemo testirati i vidjeti sve svoje greške, koje ćemo sigurno napraviti u prvom proizvodu.

Sve zainteresirane fizičke osobe i poduzetnici za svoje inovacije mogu dobiti od 100 do 500 tisuća kuna, a projektne prijave zaprimaju se do 2. rujna.

INOVACIJE

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.