Hrvatski radio

Radio Zadar

07:59 / 01.09.2015.

Autor: Filip Buzov

Intenzivna sila jedini dokaz silovanja !?

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Zadru je sinoć gostovala znanstvenica Ivana Radačić i to na temu položaja žene u društvu. Pravnica po struci Radačić je kroz svoje istraživanje obradila temu seksualnog nasilja u hrvatskim zakonima i sudskoj praksi.

Rezultat je zabrinjavajući. Zakon slabo štiti žene, primjer je i obiteljsko nasilje gdje muškarci većinom prolaze s prekršajnom prijavom. Isto tako praksa pokazuje kako se silovanje teško dokazuje na sudu, a i kazne su male.

To je ono što se vidjelo u tim presudama, u većini slučajeva se tražila intenzivna sila, znači kad su bile u pitanje neke manje sile, tipa držanje za ruke, usta to je bilo označeno kao premali intezitet to se može shvatiti modalitetom seksulanog odnosa i inzistiranje na tom fizičkom trajnom otporu, pa ako žena u jednom trenutku odustane, npr, zbog toga što je šamarana, neki suci su to shvatili kao naknadni pristanak.

Njezina područja interesa ljudska prava, rod, seksualnost i feminizam. Autorica je knjige Seksualno nasilje: mitovi, stereotipi i pravni sustav (TIMpress, 2014.) koja obrađuje temu seksualnog nasilja u hrvatskim zakonima i sudskoj praksi. Radi kao znanstvena suradnica u Institutu društvenih znanosti Ivo Pilar, predavačica na Centru za hrvatske studije Sveučilišta u Zagrebu te na Sveučilištu u Osijeku, Centru za mirovne studije i Centru za ženske studije, Zagreb, te na Institutu za ženska ljudska prava u Bugarskoj.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.