Hrvatski radio

Radio Zadar

Intenzivniji let muhe na svim opažačkim mjestima

01.09.2016.

13:55

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon posolice koja je najviše pogodila podvelebitsko i novigradsko područje novi problem za maslinare - ekonomski najopasniji štetnik masline, maslinina muha, lovi se na svim pozicijama! Zbog niza nepovoljnih vremenskih uvjeta ove se godine očekuje urod znatno niži od prosjeka.

Još jedna mršava maslinarska godina. Poljoprivredni stručnjaci očekuju urod znatno niži od prosjeka najprije zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta tijekom proljeća koji su pogodovali širenju paunovog oka, potom jakog nevremena, kiše i nezapamćene bure ovoga ljeta koja je otresala plodove i lomila stabla. Posolica je ovih dana samo točka na „i" podužem popisu nepovoljnih uvjeta za maslinare. Gordana Dragun iz poljoprivredno-savjetodavne službe:

Evo, od jučer ipak let maslinove muhe je znatno izražen i gotovo na svim lokalitetima koje prati naša služba - znači i otočnom dijelu, i obalnom, i podvelebitskom dijelu uočen je veliki lov maslinove muhe što upućuje da maslinari doista moraju djelovati sad protiv muhe da se ne bi ponovila ona godina, ono vrijeme od prije dvije godine kad smo imali katastrofu od maslinove muhe.

Iako je već sada jasno da je ovogodišnji urod prepolovljen Gordana Dragun ističe:

Tako da bismo ove godine mogli imati jednu lošiju godinu što se tiče uroda međutim ako uspijemo suzbiti sad maslinovu muhu onda bi taj urod mogao biti vrlo kvalitetan.

Prije mjera zaštite na području zahvaćenom posolicom masline je, ističu stručnjaci, potrebno temeljito isprati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.