Hrvatski radio

Radio Zadar

Interesi Zadra iznad politike

30.10.2013.

06:51

Autor: vš-nb

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Po ovom pitanju želim nadsrtanački pristup jer je ova tema važna za Zadar i żupaniju. Moramo zajednički braniti interese grada i opet pokazati zadarsko zajedništvo. Imamo pravo tražiti od mjerodavnih državnih institucija prihvatljiv tretman naše regije. Nismo protiv nikog, ali Zadar je peti grad i mora zadržati funkciju regionalnog središta - istaknuo gradonačelnik Božidar Kalmeta na tematskoj sjednici Gradskoga vijeća Zadra o regionalnom preustroju.

         U ime oporbe vijeću se obratila Irena Dragić predsjednica kluba vijećnika SDP HNS HSLS i DSU koja je potvrdila konsenzus po ovom pitanju. Rekla je kako planska područja trebaju svima pružiti iste šanse, te da se zalaže da Zadar dobije status urbane aglomeracije, a otoci potpomognutog područja. Moramo učiniti sve da se Zadar nastavi uspješno razvijati u interesu svih Zadrana. Vijećnica Omerka Šarić rekla je da ovaj prijedlog zakona ne govori o teritorijalnom već o planskom ustroju vezanom uz povlačenje sredstava iz EU fondova te da će se uvijek zalagati za bolji položaj Zadra.

          Uvodno predavanje o Zadru kao urbanom središtu održao je prorektor zadarskog Sveučilišta prof.dr.Josip Faričić. Rekao je da nacrt prijedloga Zakona o regionalnom razvoju ne pridonosi uravnoteženom razvoju svih dijelova Hrvatske. Po migracijskoj bilanci Zadarska županija druga je odmah iza Zagreba, odnosno jedna od rijetkih koja ima više useljenih nego iseljenih. Gospodarstvo ostvaruje vanjskotrgovinski suficit, a Sveučilište je važna institucija i izvan granica države. Zadarska regija ima pravo i obvezu definirati svoju poziciju unutar RH i zaslužuje pravedan tretman institucija države.

        

          U Velikoj vijećnici održava se 3. sjednica Gradskoga vijeća Grada Zadra s jednom točkom dnevnog reda - Položaj Zadra u nacrtu prijedloga Zakona o regionalnom razvoju Republike Hrvatske. Sjednica se prvi put izravno prenosii na web stranicama Grada Zadra, poručuju iz gradske uprave.

        

          Podsjećamo, prijedlog pet planskih regija bio je tema nedavno održanog radnog sastanka predstavnika svih stranaka i nezavisnih lista u Gradskom vijeću Zadra. HDZ traži suglasje svih stranaka o ovom strateškom pitanju, u zadarskom SDP-u ističu da je riječ tek o prijedlogu planskih regija za povlačenje novca iz strukturnih fondova EU.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.