Hrvatski radio

Radio Zadar

11:31 / 20.07.2016.

Autor: Filip Buzov

INTOWORK – za zapošljavanje osoba s invaliditetom

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ove je godine preko Zavoda za zapošljavanje na području Zadarske županije zaposleno 73 osobe s invaliditetom, od čega je njih 70 posto primljeno u redovan radni odnos - doznali smo od v.d. predstojnice Zavoda Sandre Vukić na završnoj konferenciji EU projekta INTOWORK.

EU projekt „INTOWORK – osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze“. 

 Mi smo kroz 16 mjeseci uspjeli 20 osoba s invaliditetom osposobiti u IT sektoru, znači naučiti ih poslovima računalnog operatera za što su dobili i verificirano uvjerenje koje se upisuje u radnu knjižicu. Isto tako smo ih osposobljavali kroz radne radionice za motivaciju do toga kako tražiti posao. Imali smo i radionicu gdje je sudjelovalo 39 poslodavaca s područja Zadarske županije, od toga je njih 26 bilo iz privatnog sektora. Poslodavci su tu imali priliku čuti iz prve ruke na koji način zaposliti osobu s invaliditetom i kakve su tu mjere aktivnog zapošljavanja - kazala je v.d. predstojnica zadarskog Zavoda za zapošljavanje Sandra Vukić navodeći i kako imamo primjere dobre prakse.

Jedan od polaznika projekta INTOWORK bio je Velimir Šormaz iz Udruge tjelesnih Invalida Zadarske županije. Puno mu kaže znači što se stečeno znanje priznaje i na tržištu EU-a, te što je naučio kako se predstaviti poslodavcima. Poslu se nada, već je kaže dobio neke povratne informacije izvana na svoj mail i profil na mreži, kao i neke ponude za poslove.  

 

Projekt INTOWORK – osposobljavanje na radnom mjestu za povećanje konkurentnosti na tržištu rada nezaposlenih osoba sa slušnim i vizualnim oštećenjima, tjelesnih invalida i oboljelih od multiple skleroze, čiji je nositelj Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar, s provedbom završava 9. kolovoza 2016. godine. Ukupna vrijednost projekta iznosi 13.552,37 EUR, od čega je 70,4%, odnosno 96.836,90 EUR sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.