Hrvatski radio

Radio Zadar

Ipak još jedna uspješna sezona

08.08.2013.

12:44

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od siječnja do srpnja u našu je zemlju stiglo 6,7 milijuna turista, što je povećanje dolazaka od 3 %. Noćenja je bilo 36,5 milijuna, što je povećanje od 2,6 % u odnosu prema prošloj sezoni.

Rekao je to ministar Darko Lorencin u Zadru, predstavljajući ovogodišnje turističke rezultate. Ovi podaci, istaknuo je ministar Lorencin, pokazuju kako se nisu ostvarile u javnosti plasirane pesimistične prognoze o katastrofalnoj sezoni. 

Unatoč gospodarskoj krizi i lošem rasporedu praznika na našim glavnim emitivnim tržištima te uvođenju viznog režima, ovogodišnji turistički rezultati ulijevaju optimizam, rekao je ministar Darko Lorencin:

 I nastavljamo istim tempom naprijed. Što se tiče kolovoza, booking isto tako po informacijama iz privatnog sektora, hotelijera i agencija teče redovito uz optimistične najave za posezonu.   

Ponovio je kako bilježimo i rast turističkih prihoda od 6,6 % - zarađeno je 9,2 milijardi kuna. U prvih 6 mjeseci bilježi se i rast zapošljavanja u turizmu - radi 25 tisuća ljudi više nego lani.  I dok je broj dolazaka stranih gostiju veći, broj domaćih dolazaka pao je za 2 %. Također, naglasio je ministar,  bilježi se pad dolazaka njemačkih, slovenskih i talijanskih gostiju, no značajan porast britanskih od gotovo 25 % te poljskih od 19 %. Veći je i broj gostiju iz zemalja Beneluksa i Skandinavije što traži dodatni zaokret prema tim tržištima rekla je direktorica  glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice Meri Matešić .

Od županija pad dolazaka od 2,4 i 0,6 % imaju Istra i Kvarner, dok rast bilježe Splitsko-dalmatinska županija, 7,4 %,  Dubrovačko neretvanska 8,5 %, Zadarska, 4,3%,  Šibensko-kninska 6,3 %, Ličko-senjska 2,5 %, te najviše Grad Zagreb 14,6 %. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.