Hrvatski radio

Radio Zadar

Irska privukla i one s 30 godišnjim stažom

27.08.2015.

10:03

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedno od zanimanja s kojim odmah dobivate posao u Irskoj je medicinska sestra. Potražnja je toliko velika, da su put zemalja Europske Unije krenule i agencije za privlačenje te radne snage. Plaća je kažu nakon oporezivanja oko 500 Eura tjedno, može se brzo napredovati, a neki poslodavci osiguravaju jeftini smještaj.

Jedna takva agencija održala je prezentaciju u Zadru. Interes je bio velik i to ne samo, očekivano, mladih sestara već i onih sa preko 30 godina radnog staža, poput Marice i Marije:

Isplati se ako gledamo naše plaće, primanja su bolja što je nama glavni motiv za odlazak. Ima puno naših sestara da odlaze, pogotovo one mlađe, tko god ima priliku. Ovdje ako i ostanmo male su nam mirovine. Poečtna plaća sestara u Hrvatskoj je oko 5 tisuća kuna, a nakon 30 godina mi imamo oko šest i pol tisuća. Nas je najviše strah male mirovine- pričaju nam ove dvije medicinske sestre iz Zadra.

Iako iz agencije Irsku predstavljaju kao zemlju punu mogućnosti u kojoj vi na početku birate svoj put, mjesto gdje želite početi raditi, puno je tu još otvorenih pitanja. Treba se dobro raspitati za cijenu smještaja, zdravstveno osiguranje itd.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.