Hrvatski radio

Radio Zadar

Iška kraljica odgođena za siječanj

16.12.2019.

11:08

Autor: Filip Matijević

Radio Zadar

Radio Zadar

Foto: - / -

Iška kraljica neće se, kako je planirano, održati ovu subotu. Nedostatak snijega i loši vremenski uvjeti odgodili su održavanje skijaške utrke na otoku za siječanj. .

Na jutrošnjoj medijskoj konferenciji u zadarskom Turističkom informativnom centru javnost je trebala saznati posljednje detalje vezane za ovogodišnju, treću po redu skijašku utrku Iška kraljica. Ali umjesto plovidbenog reda za Iž u subotu, novinarima su pokazane dvije staklenke snijega. Nedovoljna količina da se prekrije 70-ak centimetara, a kamoli toliko metara skijaške staze na Ižu. Lika, Kupres... planine, nizine, snijega nigdje da ga se dopremi na otok. Zato su organizatori jutros donijeli odluku da se utrka odgodi za siječanj. Direktor utrke Siniša Kulišić:

U kontaktu smo bili, ne samo u Hrvatskoj, nego u Sloveniji, BiH... Svugdje smo probali pronaći snijeg kojeg ove godine za lik nema.

A i da je negdje snijeg pronađen i dopremeljen, zbog najavljenog juga i kiše 21. prosinca spektakl bi izostao. Ovako će brojni najavljeni gosti i sudionici u kalendaru rezervirati jedan od vikenda krajem siječnja za dolazak na Išku kraljicu.

Šest brodova iz Mađarske je trebalo doći u petak s njih 60-ak. Oni će sad doći za mjesec dana. Svi Mađari koji su ovo ljeto bili na Ižu su zaželili doći na utrku jer je to za njih nešto neponovljivo.

Na Išku kraljicu će sigurno i ove godine, osim Mađara, doći i Austrijanci, Nijemci i Slovenci, kod kojih ovaj spektakl izaziva najveću pozornost. A možda se pojavi i Norvežanin koji se lani pojavio na utrci, otkriva voditelj organizacije Borut Gatara:

On je... ne znam kako nije uspio vidjeti, ali očito je taj PR bio toliko dobar da je on bio uvjeren da je to skijaška utrka. On je konstantno pisao i pisao, a ja sam mu u nekoliko poruka napomenuo da je to staza dugačka samo 68 metara. Međutim, on se pojavio, prijavio se i spustio se niz stazu i tek je onda doživio oduševljenje i rekao da će doći ponovno!

O točnom datumu održavanja Iške kraljice organizatori će pravovremeno obavijestiti javnost, a ono što je sigurno jest da će u siječnju 2020. Veli Iž imati, barem na jedan dan, popunjene sve smještajne kapacitete.

IŠKA KRALJICA

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.