Hrvatski radio

Radio Zadar

Iški škarpini spašeni od zaborava

09.07.2019.

10:27

Autor: Suzana Jakšić Mandić

foto: Radio Zadar

foto: Radio Zadar

Foto: - / -

Ideja je bila da postanu popularne, da ih mladi ne nose samo na fešte nego da postanu dio svakodnevice. Posebni su jer su lijeva i desna cipela iste. Potplat je nekad bio od volovske kože, a gornji dio je dijelom od kože, dijelom od tkanine - kaže nam Sara Pavičić.

27 poduzetnika s otoka Zadarske županije ove je godine dobilo oznaku Hrvatski otočni proizvod Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova. Među njima je i Udruga Iž u srcu koja od sada tržištu nudi iške škarpine s tom oznakom. Njihova članica je i Sara. Mlada nezaposlena kiparica i grafička dizajnerica iških korijena Sara Pavičić još prije nekoliko godina je na svoje platnene torbe tiskala vizual škarpina – bio je to uvod, kaže, u projekt koji je sad krenula kao članica udruge Iž u Srcu. Ona je tradicionalnoj obući dlai moderan pečat unikatnim printom na tekstilnom dijelu:  

Ideja je bila brendiranje škarpini kao otočnog modernog proizvoda. Krenula sam bila s izradom vizuala torbi i ostalih proizvoda na kojima sam ilustrirala škarpini i pisala sažetak iz njihove povijesti , kako su to nane nekad radile. To sam doživjela kao edukativnu priču za turiste. Sad će škarpini s oznakom HOP svoje  kupce , nadaju se u udruzi , naći među domaćim i stranim gostima, ali upiti već dolaze i od otočnih KUD-ova, dodaje Sara:

Udruga Iž u srcu je to prijavila, otočanima je drago da netko to pokreće, upita ima dosta i s drugih otoka, tradicija je i na Salima i na Preku pa ćemo vidjeti. Nažalost izrada je pala u zaborav, pa je to svima interesantno. Etiketa HOPa koju smo dobili desila se rije par tjedana, krenulo je iz ljubavi prema obući i otočnoj tradiciji, dosad sam ih radila samo za otočane. Vidjeti ćemo koliko će se mladi zainteresirati za modernu verziju tradicionalne iške obuće.

Čak 8-9 godina trebalo je proći od prve ideje, dodaje Sara, jer nije mogla pronaći osobu koja je znala prenijeti vještinu izrade škarpina: Našla sam gđu Anku Dumić u Malom Ižu, ona mi je pokazala cijelu proceduru izrade i na tome joj zahvaljujem, ističe mlada umjetnica iških korijena. 

O tome kako se na drvenom kopitu kroji, spaja, pa šije škarpine doznajte na radionici izrade ove etno obuće koja će se održati u Zadru u sklopu 2. Sajma Hrvatskog otočnog proizvoda na Forumu 27. kolovoza.

Sara Pavičić

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.