Hrvatski radio

Radio Zadar

"Iskoni bje slovo" : glagoljica kao inspiracija

24.05.2019.

14:29

Autor: KT - SJM

foto: OŠ Zadarski otoci

foto: OŠ Zadarski otoci

Foto: - / -

Dodjelom nagrada najboljima u Osnovnoj školi Zadarski otoci završen je tradicionalni likovni natječaj posvećen glagoljici. Razvoj zanimanja za glagoljicu, obnova tog starog pisma, njegova zaštita i očuvanje u fokusu je natječaja koji je ove godine poprimio i međunarodni karakter.

Ove godine u školu su pristigla 62 rada učenika iz cijele Hrvatske i 5 dopisnih škola iz Švicarske, a najbolji čine izložbu otvorenu jutros u školi. Zadatak je bio u tehnici po izboru oslikati jedno slovo glagoljice. 

Davor Barić, ravnatelj O.Š. Zadarski otoci: Mi se davno bavimo glagoljicom u našoj školi, imamo nekoliko mentorica i onda smo kao krunu tog našeg zalaganja osmislili ovakav natječaj.

Željka Diklan, voditeljica projekta 'Iskon i bje slovo' ističe kako je ovogodišnja manifestacija posvećena Ivanu Berčiću i njegovom glagolskom zborniku iz 15. stoljeća :  To je jedno vrijedno blago zadarsko blago, jedinstveno i u hrvatskim okvirima...da se ne zaboravi.

Značenje naslova likovnog natječaja „Iskoni bje Slovo“- prve su riječi Ivanova Evanđelja napisane glagoljicom. Kao što i samo ime govori na staroslavenskom - Iskoni bje Slovo i Slovo bje u Boga i Bog bje Slovo, što znači: U početku bijaše Riječ i Riječ bijaše u Boga i Riječ bijaše Bog.

 

-

-

Foto: - / -

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.