Hrvatski radio

Radio Zadar

Iskoristiti iskustvo starijih

15.05.2013.

12:53

Autor: sjm

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Osobe starije životne dobi treba uključiti u razne aktivnosti i tako iskoristiti njihovo životno iskustvo, čulo se na tribini organiziranoj u povodu Međunarodnog dana obitelji.

Hrvatsko društvo ne koristi dovoljno ljude starije dobi, tu se trebamo ugledati na zapadne zemlje koje imaju i fakultete za starije osobe. Kazao je to ravnatelj Obiteljskog centra Zadarske županije Dario Vučenović na javnoj tribini o aktivnom starenju i međugeneracijskoj solidarnosti koju je Centar priredio u povodu Međunarodnog dana obitelji.

 

Trebalo bi više uključivati starije ljude u razne aktivnosti odnosno savjete pri raznim centrima, udrugama i ustanovama. Primjerice sad ih se recimo angažira na sudu kao suce-porotnike, naravno treba gledati da sa svojim radnim i životnim iskustvom budu bliski tematici sudskih rasprava. Također i centri za socijalnu skrb mogu koristiti usluge svojih starijih kolega koji su otišli u mirovinu a imaju puno iskustva,

 

smatra Vučenović.

 

Nedjeljko Marković, predsjednik zagrebačke udruge Pragma koja uz ostalo savjetovuje starije osobe, ističe kako je najčešći problem s kojim su im se korisnici kroz prošlu godinu obraćali bila niska mirovina i zlouporaba starijih osoba pri sklapanju ugovora o doživotnoj skrbi. Stoga Pragma predlaže mjerodavnima osnivanje državne Agencije za starije osobe.

 

Danas se ugovori o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju sklapaju između dvije osobe i oni ne podliježu obveznoj registraciji, a kad dođe do zlouporabe,  štetu koju trpe starije osobe snosi cijelo društvo,  jer takva starija osoba mora tražiti pomoć i od države i od obitelji, dakle to više nije problem dviju osoba već državno, nacionalno pitanje. Stoga predlažemo osnivanje Agencije za starije osobe koja bi imala registre i unutar njih bi se nalazili ti ugovori te bi se onda vidjelo koliko ih je i kakvi su ti ugovori,

 

rekao je Nedjeljko Marković.

 

Osim ustanova socijalne skrbi i volonterski centri imaju veliku u logu u aktivnom starenju, čulo se također na tribini. Josip Vidov iz nedavno osnovanog Volonterskog centra u Zadru  podsjetio je koliku ulogu su odigrali umirovljeni profesori – volonteri koji su u Gradskoj knjižnici besplatno podučavali učenike, što je koristilo objema stranama.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.