Hrvatski radio

Radio Zadar

Iskustvo zornica : početi dan u zajedništvu sa svojim župljanima

02.12.2018.

08:25

Autor: I. Grbić - S. Jakšić Mandić

foto: Zadarska nadbiskupija

foto: Zadarska nadbiskupija

Foto: - / -

Prva je nedjelja došašća, crkvenog liturgijskog vremena koje priprema vjernike na proslavu Božića. Uz ostalo vrijeme je to misa zornica. O njihovom značaju u našoj emisiji Dan gospodnji danas je govorio Šime Ćurko, jedan od aktivnijih župljana župe Uznesenja BDM na Belafuži.

 Početi dan s euharistijom u zajedništvu sa svojim župljanima je nešto prekrasno. Za mene je radost da djeca izražavaju želju ustati i ići, normalno ne uvijek i ne svi, nije ih uvijek volja kao ni mene, ali to je jedno iskustvo koje se ne može zamijeniti s nikakvim adventima i koncertima koji se događaju. Don Ivica je rekao o zornicama Kako početi dan s molitvom u kojoj nisi sam. Stvarno naša crkva na Belafuži je uvijek puna, nije se lako ni parkirati, i to je nešto na čemu smo zahvalni župnicima koji su uvidjeli vrijednost toga da se ujutro zajedno moli časoslov i slavi euharistija - kazao je uz ostalo Ćurko za naš program. 

Šime Ćurko je gostovao u emisiji i kao koautor monografije 'Gospa u masliniku – prvih devetsto godina' autora Nebojše Gunjevića koja je predstavljena javnosti prije nekoliko dana povodom ovogodišnjeg jubileja devet stoljeća prvog spomena drevne crkve Gospe maslinske na Belafuži, 50 godina postojanja belafuške župe Uznesenja BDM utemeljene 1. prosinca 1968. g. i 20. godišnjice posvete nove župne crkve Uznesenja BDM.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.