Hrvatski radio

Radio Zadar

Ispali iz proračuna - Srednja škola u Pagu ostaje podstanar

17.03.2016.

11:02

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Jedina srednja škola na zadarskim otocima, ona Bartula Kašića u Pagu, ostaje u podstanarstvu do daljnjega. Za izgradnju nove školske zgrade projekt je odavno pripremljen, zemljište otkupljeno, ali za početak radova nisu osigurana sredstva iz državnoga proračuna.

Imaju samo 4 učionice, informatički kabinet, školsku knjižnicu i tajništvo. Srednja škola Bartula Kašića u Pagu podstanar je u osnovnoj školi već 50 godina, ili od utemeljenja.

       Trenutačno imamo 120 učenika u 7 odjeljenja. To su 4 razreda programa opće gimnazije i 3 razreda kombinirana u sektoru ugostiteljstvo i turizam, a to su konobar i kuhar. Pored redovnog imamo i obrazovanje odraslih - jedinstveni program u Hrvatskoj – program osposobljavanja za zanimanje čipkarica.

Ravnateljica Nada Čemeljić dodaje kako bi za ostanak mladih na otok trebalo uvesti i druge strukovne predmete, jer čak 60 posto mladih upusuju srednjoškolsko obrazovanje u Zadru, Rijeci ili Zagrebu.

       Sigurno bi trebalo uvesti još jedan do dva strukovna programa u četverogodišnjem trajanju. Isto tako, vjerojatno bismo mogli ponuditi i više programa u sklopu obrazovanja odraslih što sada u ovim ograničavajućim prostorima i mogućnostima nije moguće.

Sredju školu u Pagu pohađaju učenici iz gotovo svih mjesta na otoku Maturantica Doris putuje iz Metajne, svako jutro diže se u 4 i pol i ponekad bi voljela da može u školi biti i u popodnevnoj smjeni:

       Ne moren funkcionirati, kasno dojden doma, oko tri ipo nekad – kaže Doris.

Gradonačelnik Paga Željko Maržić nije izgubio nadu, da će se iznaći sredstva iz državnoga proračuna ili europskih fondova:

       Mi ćemo se potrudit, tražit, molit, da se ti projekti prihvate i omogući njihovo financiranje. Ovo je očito van nivoa Grada i Županije.

Izgradnja nove srednjoškolske zgrade strateški je projekt za cijeli otok Pag, koji želi zadržati mlade. Osim toga, iseljenje srednjoškolaca, omogućilo bi širenje osnovne škole. Idejni projekt za rekonstrukciju već je izrađen, a kad će se osigurati sredstva i za jedan i za drugi obrazovni projekt sada ovisi o prioritetima Vlade i resornoga ministarstva.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.