Hrvatski radio

Radio Zadar

Ispitno ročište za Adriju

13.09.2015.

13:30

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Trgovačkom sudu u Zadru zakazano je ispitno ročište u slučaju stečaja Adrije. Prema izvještaju stečajnog upravitelja dugovi zadarske Adrije iznose 231 milijun kuna od čega je 12 milijuna kuna radničkih potraživanja koji su u prvom isplatnom redu.

Najveći vjerovnik je Hrvatska poštanska banka koja potražuje 68 milijuna kuna, dok je državi Adria dužna 35 milijuna kuna. Stečaj Adrije otvoren je nakon neuspješnog predstečajnog postupka u kojem se nije uspio pronaći strateški partner koji bi uložio u tvornicu i pokrenuo proizvodnju. Stečaj su pratili mnogobrojni problemi: žalba na otvaranje stečajnog postupka, pa je stečajni postupak postao pravomoćan, tek 14. srpnja kad je stečajnom upravitelju dostavljeno rješenje Visokog trgovačkog suda, štrajk zaposlenika i nemogućnost preuzimanja dužnosti stečajnog upravitelja po imenovanju, neostvarivanje nikakvih prihoda, isključenje električne energije pa ponovno uključenje nakon alarmantnog obraćanja stečajnog upravitelja stečajnom sucu zbog opasnosti koja prijeti okruženju zbog opasnosti od istjecanja amonijaka u atmosferu, višekratne provale i krađe u krug tvornice te izuzimanje iz postupka dva stečajna suca. Također, društvo OSTREA iz Stankovaca neovlašteno je posredstvom zakupoprimca ADRIE 1 otuđila neke strojeve i koristi ih u svom proizvodnom procesu, zbog čega se vodi kazneni postupak te je donesena privremena mjera o oduzimanju tih strojeva i predaji vlasniku, navodi u svom izvještaju stečajni upravitelj Dragan Bijelić. 

Pozitivnih vijesti ipak ima. Društvo Andronik uputilo je pismo namjere za zakup cijele tvornice te najavilo kako bi u tom slučaju ponovno zaposlili veći broj bivših zaposlenika. Također je i tvornica Mardešić zainteresirana za zakup nekih pojedinačnih postrojenja. Ipak, zbog svih problema koji su pratili Adriu i stanja u kojem se trenutačno nalazi, stečajni upravitelj Dragan Bijelić predložio je gašenje Adrije jer kako navodi, nema uvjeta za nastavak poslovanja ili ponovno pokretanje, te prodaju imovine. Konačnu odluku o budućnosti Adrije, donijet će Skupština vjerovnika.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.