Hrvatski radio

Radio Zadar

Isprobali smo sudar i prevrtanje automobila

12.11.2015.

15:04

Autor: I. Štorić/V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U sklopu akcije "Korištenje sigurnosnog pojasa spašava život", HAK sa svoja dva simulatora, sudara i prevrtanja, posjećuje lokalne zajednice i ustanove te omogućava zainteresiranima da osjete što se događa u automobilu kad se sudari ili prevrne.

Vozači često kažu da je sigurnosni pojas nepotreban, neudoban ili čak opasan, a ne znaju kako je vjerojatnost da smrtno stradaju u prometnoj nesreći deset puta veća ako se njime ne koriste. Čak i pri brzini od samo 30 km/h u prometnoj nesreći, bez uporabe sigurnosnog pojasa, možete poginuti. Naime, pri toj brzini zračni se jastuci često uopće ne aktiviraju.

Istraživanje HAK-a kaže da više od 50% vozača i putnika u vozilu ne koristi pojas. A 40% ljudi pogine zbog nekorištenja pojasa, kaže Dinko Brkić, tajnik Autokluba Zadar.

Zadarski su srednjoškolci s velikim zanimanjem pratili rad simulatora. Većina ih je i sama iskusila kako radi. Osim HAK-a, i odjel za sigurnost cestovnog prometa PU zadarske sudjeluje u akciji.

Vjerujemo, da će biti vrlo pozitivnih iskustava, jer vidimo i sami da učenici prilaze policajcima i kolegama iz HAK-a, i govore svoja sikustva, a nadamo se da će zaključci i njihova praksa u budućnosti biti korištenje pojasa, ističe Božidar Budiša, voditelj odjela za sigurnost cestovnoga prometa PU zadarske.

Simulator ostaje u Zadru još dva dana pa ako vas zanima kakav je osjećaj biti u automobilu koji se prevrće, dođite i isprobajte sami. U Regionalnom dnevniku ili Županijskoj panorami pogledajte kakvi su dojmovi našega reportera Ivice Štorića. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.