Hrvatski radio

Radio Zadar

Istra i dalje (nedostižni) turistički uzor!

12.03.2013.

13:58

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Turistička ponuda u Dalmaciji je jako kvalitetna, ali nije ujednačena. Istra prednjači u svemu pa tako i u tome, a Slavonija zaostaje u kvaliteti ponude.

Kvaliteta turističke ponude u Dalmaciji dosegnula je vrlo visoku razinu, posebno u segmentima ugostiteljskih sadržaja, trgovine, aktivnog odmora u prirodi i prirodnog okoliša. Pokazalo je to istraživanje Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar koje je 30 znanstvenika Instituta pod vodstvom doktorice Saše Poljanec Borić provelo u 68 turističkih destinacija od 2007. do 2012. godine.

Doktorica Borić upozorila je i na veliku razliku između najbolje i najlošije ocjenjenih turističkih destinacija u Dalmaciji što dovodi do velikih socijalnih razlika. Potrebno je stoga bolje upravljanje destinacijama, odnosno poboljšavanje kvalitete u svim destinacijama, a ne samo u nekim , kao što je to napravila Istra, kaže doktorica Borić: 

"Dobro je da su najbolje ocijenjene destinacije tako visoko i čak više od gotovo svega u Hrvatskoj, neke destinacije u Dalmaciji, ali nije dobro vremensko fiksiranje velikog raspona koji je registriran u Dalmaciji. U Istri raspon nije tako veliki nema takvih ekskluzivnih izleta u izvrsnost ali postoji zajednički trend rasta kvalitete u svim tipovima destinacije što znači da se tamo koherentno upravlja ponudom."

Istraživanje je pokazalo da turističke destinacije u kontinentalnoj Hrvatskoj u odnosu na one primorske znatno zaostaju za kvalitetom ponude, posebno u Slavoniji te je, istaknula je doktorica Borić. Slavoniji je potrebno posvetiti posebnu pažnju kako bi se ta kvaliteta unaprijedila, a time i njezina turistička konkurentnost.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.