Hrvatski radio

Radio Zadar

Istraživači krša: Priroda će jednom reći dosta!

26.06.2017.

16:05

Autor: Ž. Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Krš se stalno mijenja. Postajemo toga svjesni tek kad se dogode promjene, ponekad s katastrofalnim posljedicama ako se dogode u naseljenom području - čuli smo na znanstvenom skupu Čovjek i krš koji je danas počeo na sveučilištu u Zadru.

Pod pokroviteljstvom UNESCO-a, na zadarskom Sveučilištu danas je započeo međunarodni znanstveni skup - Čovjek i krš 2017.Znanstvenici iz cijeloga svijeta, do četvrtka će raspravljati o utjecaju klimatskih promjena na krško podzemlje i zalihe pitke vode, o opasnostima po život u kršu zbog slijeganja i proloma tla, rekonstrukcijama geološke prošlosti na temelju raznih vrsta nalaza i drugim stručnim temama.

Krš se stalno mijenja. Postajemo toga svjesni tek kad se dogode promjene, ponekad s katastrofalnim posljedicama ako se dogode u naseljenom području- Da, ljudima je najsenzacionalnije kad se nešto uruši, a nama je to normalno. Na krško podzemlje utječu i klimatske promjene. Pogotovo će velikoga utjecaja imati ekstremne vremenske pojave poput jučerašnjeg nevremena - navodi dr. Dražen Perica, jedan od organizatora skupa i podsjeća kako za očuvanje ovih osjetljivih ekosustava možemo puno napraviti odgovornim ponašanjem u okolišu. Prijetnja su, uz ostalo gubici vode u vodoopskrbnom sustavu, divlji deponiji te propusne septičke jame : 

             Priroda će jednom reći 'dosta'. Primjerice, kod nas kažu - Fućkas septiku jamu koja nije propusna! Nisu svjesni da će se to onečišćenje pojaviti negdje drugdje. Privremeno će se uskladištiti, možda mirovati godinama, a onda kad se budemo najmanje nadali pokazat će se.

Ovaj skup je izvrsna prilika za izmjenu znanja, iskustava i metodologija, ne samo za geografe nego i stručnjake drugih komplementarnih područja jer kršu treba pristupiti multidisciplinarno. Ujedno je to i prigoda da se skrene pozornost na zadarski Centar za istraživanje krša i priobalja. Djeluje kao znanstvena sastavnica pri Sveučilištu sa skromnim sredstvima, nedovoljno opreme i golemim entuzijazmom nekolicine znanstvenika.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.