Hrvatski radio

Radio Zadar

Istraživači pronašli i drugog velikog kita u Velebitskom kanalu

09.10.2020.

12:06

Autor: HRT Radio Zadar/Plavi svijet

izvor: Institut Plavi svijet

izvor: Institut Plavi svijet

Foto: - / -

Ako ste mislili da je sezona pojavljivanja velikih kitova u Jadranu gotova, prevarili ste se! Prije dva dana Institut Plavi svijet dobio je dojavu i fotografije opažanja dva velika kita između Lošinja i Suska.

Istodobno, veliki kit kojeg su prije mjesec dana vidjeli u Novigradskom ždrilu (nazvan MP) i dalje je tu.Nakon susreta s nama 6. rujna 2020, fotografiranja, snimanja dronom i uzimanja uzorka tkiva biopsijom, MP se prije petnaestak dana pojavio ispred Maslenice te je u Novigradskom moru boravio nešto manje od dva tjedna. Prije dva dana MP je prošao i kroz Karinsko ždrilo i ušao u Karinsko more. Karinsko ždrilo relativno je dugačak (2,5 km), uzak (oko 100m) i plitak (dubine oko 10-20 m) kanal koji spaja Novigradsko i Karinsko more. Iako je ovdje dubina svega 13 metara, tijekom više sati praćenja ove životinje nismo utvrdili ništa zabrinjavajuće. I dalje je dobre kondicije i bez problema se snalazi u ovom području. Tijekom gotovo četiri sata pratili smo ga uz zapadnu obalu zaljeva od Karina Donjeg gotovo do Karinskog ždrila i natrag prema Karinu Gornjem, objavili su na facebook stranici istraživači Plavog svijeta.

Dodaju, kako se veliki kit dobro snalazi i u relativno plitkim i zatvorenim područjima, te mu nije potrebna nikakva pomoć da izađe! Jedini način da mu se pomogne je da se životinju ostavi u miru da sama nađe izlaz. Svi pokušaji da mu se „pomogne“ pokušavajući ga „usmjeravati“ mogu završiti panikom, gubitkom kontrole i nasukavanjem ili ozljeđivanjem životinje! Stoga, zadržite udaljenost i ne proganjajte velikog kita ako ga susretnete!
Također, bez vaših dojava prikupljanje podataka i praćenje prisutnosti velikih kitova u Jadranu ne bi bilo moguće. Stoga vam zahvaljujemo na dosadašnjim dojavama, komentarima i podršci te vas pozivamo da nam i dalje dojavljujete vaša opažanja, poručuju iz Instituta. 

U uspješnoj akciji potrage za velikim kitom u Velebitskom kanalu u kolovozu 2020., istraživači Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i Instituta Plavi svijet fotografirali su 17. kolovoza odraslu jedinku ispred Starigrada-Paklenice. S obzirom da su se dojave o opažanju u području južnog dijela Velebitskog kanala (Ražanac, Vinjerac, Novsko ždrilo) nastavile i u rujnu, istraživači su ponovo izašli na teren s ciljem snimanja velikog kita dronom iz zraka radi analize veličine i zdravstvenog stanja te kako bi uzeli biopsiju kože za analizu DNK i kako bi napravili dodatne fotografije za identifikaciju.

Velikog kita pronašli su već u subotu, 5. rujna na samom ulazu u Novsko ždrilo. Kita su pratili oko dva sata u samom ždrilu kada je doplivao do novog Masleničkog mosta i vratio se u Velebitski kanal. Nakon izlaska iz ždrila, kit je otplivao u smjeru Vinjerca, a s obzirom da su mu zaroni trajali do 38 minuta istraživači su odustali od daljnjeg praćenja i snimanja. Međutim, pregledom snimljenih fotografija utvrdili su kako se ne radi o istoj životinji koja je u području boravila sredinom kolovoza već se radi o drugom kitu! „Nakon što sam napravio prvu seriju fotografija išao sam provjeriti njihovu kvalitetu te sam već prvim pogledom primijetio kako su peraje prethodno fotografiranog i ovog kita različite. Naime kit kojeg su kolege fotografirale u kolovozu imao je veliki i vidljivi urez u samoj peraji dok ovaj kit urez nema. Također, i oblikom se peraje razlikuju“ kaže istraživač g. Jure Miočić-Stošić. „Gotovo nevjerojatno, ali svega pola sata nakon ovog otkrića, dobili smo telefonsku dojavu građana koji su u Virskom moru opazili još jednog kita!“. Time su ove fotografije potvrdile činjenice koje smo dobili prikupljajući opažanja građana da u sjevernom Jadranu borave najmanje dva velika kita.

Tijekom jutra 6. rujna istraživači su ponovo izašli na more te su istog velikog kita pronašli nešto sjevernije od samog Novskog ždrila. „Osim što su mu zaroni trajali kraće, ovaj put veliki kit je bio zainteresiran za naše plovilo. U nekoliko navrata je na svega metar ispod površine po 4-5 minuta plivao uz naš brod. Tijekom jednog približavanja okrenuo se na bok te mu se jasno vidio gotovo bijeli trbuh“ kaže Grgur Pleslić, direktor znanstvenog programa Instituta Plavi svijet. „Na tijelu kita vidjeli smo veći broj parazitskih rakova Penella sp., no procjenjujemo kako infestacija nije bila tolika da bi životinji predstavljala zdravstveni problem“ nastavlja Pleslić.

Doc. dr. sc. Draško Holcer, viši kustos Hrvatskog prirodoslovnog muzeja napravio je biopsiju kože velikog kita. „U nekoliko navrata kit je veoma polako plivao uz naše plovilo. Takva situacija povoljna je za uzimanje biopsije jer vam omogućava da životinju pogodite precizno ne riskirajući možebitnu ozljedu ili promašaj. Tijekom jednog takvog izrona uz plovilo uspio sam ispucati biopsijsku strelicu samostrelom i uzeti mali komadić kože za DNA analizu.“ kaže dr. Holcer i nastavlja „Koliko znam ovo je prvo uspješno biopsiranje velikog kita u Jadranu. No prije desetak godina uspio sam uzeti biopsiju i sa grbavog kita koji je boravio u Piranskom zaljevu. Tada nam je ona pomogla utvrditi spol životinje. Ovaj uzorak odmah ćemo poslati kolegama u Nizozemsku koji trenutno rade populacijsko genetičko istraživanje velikih kitova Sredozemlja i Atlantika te se nadam kako će nam rezultati stići čim prije “.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.