Hrvatski radio

Radio Zadar

Istraživanje i digitalizacija pisane kulturne baštine

06.11.2017.

11:14

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Sveučilištu u Zadru jutros je otvoren 2. međunarodni simpozij "Digitalna humanistika: zamašnjak vidljivosti kulturne baštine". Dio je to projekta Digitalizacija, bibliografska obrada i istraživanje tekstova zadarsko-šibenskog područja do kraja 19. st. pisanih glagoljicom, bosančicom i latinicom.

Organizatori su Odjel za informacijske znanosti Sveučilišta u Zadru i Vestigia institut za istraživanje rukopisa sa Sveučilišta u Grazu.

Istraživači će na simpoziju poseban naglasak staviti na istraživanje kulturne baštine, i to pisane, odnosno rukopisne i stare tiskane građe i njihovih fragmenata, vodenih znakova, kao i istraživanja u klasičnoj filologiji, filologiji, primijenim umjetnostima itd.

Dobrodošlicu sudionicima u ime Sveučilišta poželjeli su voditeljica simpozija doc. dr. sc. Marijana Tomić,  prorektorica  prof. dr. sc. Ivanka Stričević i pročelnik Odjela za informacijske znanosti doc. dr. sc. Franjo  Pehar.

Važnu ulogu u organizaciji simpozija ima austrijski Vestigia institut, partner Sveučilišta u Zadru, koji je prije dvije godine Odjelu za informacijske znanosti posudio vrijedni konzervatorski stalak. Njegov ravnatelj prof. dr. sc. Erich Renhart i sam je prošlu godinu proveo u Zadru radeći na projektu "Pisana baština". 

Cilj simpozija je obuhvatiti teme iz područja definiranja i propitivanja digitalne humanistike kao znanosti, nadalje opisa, istraživanja i pristupa kulturnoj baštini u digitalnom okruženju, kreativnog korištenja kulturne baštine, kulturnog turizma te uključivanja zajednice u istraživanja kulturne baštine.

Simpozij traje do srijede, kada će se iznijeti i njegovi zaključci.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.