Hrvatski radio

Radio Zadar

Istraživanje: Inovacijsku kulturu ugrožava ortački kapitalizam

26.02.2019.

08:55

Autor: Filip Buzov

Damir Spehar/PIXSELL ( ilustracija)

Damir Spehar/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Problem usporenog gospodarskog razvoja Hrvatske, zaostajanje za zemljama članicama Europske unije, u centru je mnogih socioloških i ekonomskih analiza. Jedno takvo sinoć je predstavljeno u zadarskoj Gradskoj knjižnici u sklopu Ciklusa Javne sociologije.

Dvije znanstvenice, Jadranka Švarc s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba te Jasminka Lažnjak sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta, odlučile su istražiti kakva je naša inovacijska kultura, odnosno u kojoj mjeri vrijednosni sustav utječe na razinu inovativnosti i poduzetništva u pojedinim regijama Hrvatske. Dobiveni rezultati pokazali su kako u slučaju naše zemlje ne postoji povezanost.

Primjerice Slavonija je naša najslabija razvijena regija, a istovremeno ima najviše onih koju podupiru inovacije. Dalmacija je na sredini tablice, i u pogledu poduzetništva i inovacija. Najrazvijeniji je Zagreb, pa zatim Istra iako i njeni stanovnici nisu pretjerano skloni inovacijama.

Zaključno, regije nam ne govore zašto zaostajemo u poduzetništvu, stoga ove znanstvenice objašnjenje traže u nekim navikama koje smo naslijedili iz socijalizma, ali i u takozvanom "ortačkom kapitalizmu" čestoj pojavi u našem društvu. 

Dalmacija naginje društvenoj jednakosti, nema veliku autoritarnost , također isto tako naginje kolektivizmu, a ne individulanosti, što prevedno znači da su ljudi skloniji imati šefa, tu je prisutan i strah od nesigurnosti, jedan od najvećih poslije Istre, što znači da Dalmatinci nisu baš skloni riziku - istaknula je Jadranka Švarc s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar iz Zagreba. 

Radi se o tome, da to nije korupcija u klasičnom smislu riječi, ali jest korištenje lošeg funkcioniranja institucija, a sve kako bi isključili ljude iz poštene kompetitivne igre - pojašnjava pojam  "ortačkog kapitalizma" koji vrijedi za našu sredinu - Jasminka Lažnjak sa zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

A kako se boriti protiv takve "prakse"?. Dobar put je digitalizacija, barem na onim nižim razinama - govori  Jadranka Švarc s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar : Digitalizacija je itekako važna za podizanje transparentnosti, ako je nama usluga javno dostupna i to na dodir prsta preko računala, onda imamo sustav koji je transparentan i koji nam omogućava da prevladamo korupciju. 

Ton 2

Ton 1

Galerija
-, Foto: -/-
-, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/--, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.