Hrvatski radio

Radio Zadar

Istrčala gotovo 200 maratona, ali na Virski ne stiže

23.09.2016.

16:23

Autor:

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Amerikanka Lichu Sloan (68), umirovljenica iz Clifton Parka u savezenoj državi New York tek je dva dana u Hrvatskoj. U Zadru se tijekom obilaska grada zanimala za sudjelovanje na Virskom maratonu koji starta u nedjelju. Nažalost Lichu će ga propustiti zbog odlaska na Korčulu.

Ovoj američkoj maratonki, koja iza sebe ima 195 istrčanih maratona, posebno je krivo što neće moći trčati na 5. jubilarnom maratonu Zadar - Vir. Da je kojim slučajem u nedjelju u Zadru, na popisu od 56 zemalja svijeta gdje je do sada trčala, na 57. mjestu našla bi se i naša zemlja. 

Da, redovito trčim maratone. Suprug i ja putujemo svijetom i gdje god možemo sudjelujemo na maratonima. Mogu se pohvaliti da sam čak tri puta trčala i popularni Bostonski maraton. Zadnji put prije šest godina, ispričala nam je ova bivša financijska revizorica. Oduševljena je Hrvatskom, gradovima, otocima i prirodnim ljepotama, te našim ljudima. Već iduće godine ponovno stiže u našu zemlju. Mislim da ću doći na Plitvički maraton, rekla nam je simpatična Amerikanka. 

Pohvalila se i svojim podvigom iz 2008. godine. Tada je u sedam tjedana istrčala sedam maratona na sedam kontinenata. Među ostalim je trčala maraton po glečerima Antartike te afričke ultramaratone.  

A za sudjelovanje na Virskom maratonu ove godine prijavio se rekordan broj sudionika - njih čak 275. Start je u nedjelju sa zadarskoga gradskog mosta, dok je start polumaratona s Virskog mosta. Cilj je - općinska zgrada u Viru. 

Uz Općinu Vir u organizaciji maratona sudjeluje i komunalna tvrtka Vir-turizam, jer su i brojna sportska događanja u Viru tijekom rujna i listopada dio kampanje Vir 365, kojom se nastoji produžiti turistička sezona. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.