Hrvatski radio

Radio Zadar

Iva je jedina Zadranka s titulom "Ironman"

25.09.2018.

18:43

Autor: Vladimir Šetka

izvor: privatni album

izvor: privatni album

Foto: - / -

Iva Perinić, mlada arheologinja i povjesničarka umjetnosti iz Zadra ovih se dana vratila sa svjetske utrke Ironman, koja je održana u talijanskoj pokrajini Emilia-Romagna. Tamo je stekla naslov, kojim se tek rijetke žene mogu pohvaliti.

Koliko često nam se dogodi da se nakon samo nekoliko desetaka "skala" zapuhani zaustavimo na međukatu i predahnemo, pa nam do vrha nebodera treba i po nekoliko minuta. A sad zamislite više od dvjesto kilometara plivanja, bicikliranja i trčanja i to sve u jednom dahu. To je pošlo za rukom našoj sugrađanki Ivi Perinić na nedavnom natjecanju "Ironman" u Italiji, gdje se natjecala s još nekoliko kolega iz Triatlon kluba TNT Zadar, te sportaša iz drugih dijelova Hrvatske. "Za one koji možda ne znaju Ironman je natjecanje u dugom triatlonu, na distanci od 3,8 kilometara plivanja, 180 km bicikliranja i 42,2 km trčanja. To se radi u kontinuitetu, bez pauze, s tim da se možete hraniti i uzimati piće. No bit je da bez odmora ili šetnje to pokušate odraditi u što kraćem vremenu, pojašnjava Iva. Ona je sve te zahtjevne discipline prevalila za 12:28 sati. "Presretna sam, jer sam to odradila iznad svojih očekivanja. Predviđalasam 13 sati, a u najgorem slučaju, ako se nešto dogodi, ako mi ponestane snage pa  moram šetati, onda sam računala na nekih 14 sati. Tako da je ovaj rezultat veliko postignuće za mene", kaže Iva. 

 

Mnogima koji njezin hobi ne razumiju ili im se udaljenosti čine apstraktnima to pokušava slikovito objasniti. "To je kao da preplivam maraton Zadar-Preko, vozim bicikl od Zadra do Crikvenice i onda otrčim 42 kilometra po Ravnim kotarima. Velike su to udaljenosti. Prošla sam ukupno 227 kilometara", objašnjava mlada Zadranka. Na pitanje kako to uspijeva izdržati, odgovara da su potrebne jako duge pripreme, velika posvećenost i disciplina. Dodaje kako joj je otpočetka bilo jasno da triatlon neće biti samo hobi, nego i svakodnevni način života. "Samo pod tim uvjetima možete biti spremni ne samo se natjecati, nego uopće prijaviti se na takvo natjecanje", kaže Iva. 

Na natjecanju u Italiji bilo je 2.333 sudionika, profesionalaca i amatera svih dobnih skupina, doduše puno više muškaraca nego žena. Zato Iva želi potaknuti i druge sportašice, kolegice i prijateljice da se okušaju u Ironmanu. "Drago mi je da nisam bila jedina Hrvatica, bio je tu moj kolega i trener Triatlon kluba TNT Zadar Daniel Filić, pa kolege iz Triatlon kluba Šibenik, iz Zagreba također, tako da ima i nas Hrvata u tome", kaže naša sportašica. Dodaje kako je ovaj sport specifičan jer se u triatlon ulazi postupno, najčešće iz jedne discipline - plivanja, trčanja ili bicikliranja - pa se polako s jedne discipline širi na tri. Tako je bilo i u njezinu slučaju. Mi joj možemo još jednom čestitati i poželjeti još takvih velikih natjecanja. Osim vlastitoga zadovoljstva, možda svojim primjerom uspije pokrenuti i druge u Zadru da se priključe Triatlon klubu TNT Zadar, koji postoji tek tri godine i broji sedamdesetak članova. 

    

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.