Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivanova slikovnica djetinjstva

06.01.2016.

11:33

Autor: Ana Dobrović

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Puno ljepša djetinjstva sasvim sigurno su ona u Preku na otoku Ugljanu. Ivan Sorić iskorištava svaki slobodan trenutak za odlazak na otok. A kako to izgleda, opisao je i nacrtao u svojoj slikovnici, - "U ona dobra stara vremena."

Ivan živi u gradu, ali jedva dočeka slobodan trenutak vikendom i praznicima da s obitelji isplovi iz Zadra do obližnjeg Preka, gdje ga čeka njegov otok. Ondje se se uvijek vraća - u ona dobra stara vremena.

Pričao mi je tata, on bi uvijek sjeo pokraj kamina, kući i pričao bi, a ja bi samo pozorno slušao, i divio se njegovim pričama, i pustolovinama koje je doživio kad je bio mali. - priča Ivan Sorić.

I poželio je isto. A onda je, na poticaj učiteljice, sve te doživljaje napisao i naslikao. Tako je nastala njegova autorska slikovnica.

U njoj pričam kako se mi stalno igramo, kako svašta radimo tu, kako ja imam puno obaveza, a tu se mogu samo opustiti. - dodaje mali pisac.

Spominje u njoj i svoje prijatelje, baš kao nekad, i njih razlikuje po obiteljskim nadimcima jer ih je više s istim prezimenima.

Meni se slikovnica jako svidjela, kad sam je pročitao, fora je, ilustrirano sve to. - kaže Ivanov prijatelj Jakov Kaćan.

Dobra je jer ima prošlosti,a ja volim što se u prošlosto događalo. - objašnjava Roko Sorić.

Slikovnica je super, lijepo je opisano kako se igramo, zadovoljan sam, što me je uopće napisao da sam mu prijatelj. - kaže Roko Vidas.

Ivanu je 11 godina, slikovnicu je napisao kao desetogodišnjak, a ovih je dana izašlo i tiskano izdanje.

Za nagradu, ipak da ne izblijedi smo odlučili počastili njegove prijatelje, njegovom pričom, stvarno da ih podsjeti na to kako su se igrali ,kako su uživali. - govori Ivanova mama Densi Sorić.

Posebno mi je drag ovaj crtež, jer on pokazuje naše igre. Inače se igramo po šumama, skačemo i tako. - kaže Ivan Sorić.

Osim što piše i crta slikovnice, Ivan svira violončelo, pjeva u zboru, uči strane jezike, trenira plivanje i odbojku.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.