Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivanu Knezu uručen Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom

06.08.2018.

21:58

Autor: Anita Perica

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

foto: A. Perica / HRT centar Zadar

Foto: - / -

Gradonačelniku Biograda na moru i potpredsjedniku najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir" Ivanu Knezu večeras je uručen Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom. Priznanje mu je uručeno u sklopu obilježavanja obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu.

Gradonačelniku Biograda na moru i potpredsjedniku najveće svjetske nevladine organizacije "Gradonačelnici za mir" Ivanu Knezu večeras je uručen Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom kao priznanje za zasluge u razmjeni između Japana i Hrvatske te širenju razumijevanja Japana među hrvatskim stanovništvom. Priznanje mu je uručeno u sklopu obilježavanja obljetnice pada atomske bombe na Hirošimu koja se početkom kolovoza već 9 godina obilježava u Biogradu na moru. 

Biograd na Moru jedan je od rijetkih gradova u svijetu koji posebnom svečanošću obilježava obljetnicu pada atomske bombe na Hirošimu. To je učinio i ovog 6. kolovoza - uz baklje mira koje su članovi organizacije „Gradonačelnici za mir" i gosti upalili u znak poštovanja svim dušama žrtava atomske bombe, kao što je to običaj u Hirošimi, te mimohodom do spomenika mira, japanskog origami ždrala na biogradskoj rivi. Prigodni program uveličan je dodjelom priznanja Japanske Vlade gradonačelniku Ivanu Knezu.

Orden izlazećeg sunca sa zlatnim zrakama i rozetom uručio je veleposlanik Japana Keiji Takiguchi.

Nevladina organizacija "Gradonačelnici za mir", broji više od 7 i pol tisuća gradova u preko 160 zemalja diljem svijeta. Njezin potpredsjednik Ivan Knez jedini je gradonačelnik i među rijetkim osobama iz Hrvatske nositelj ovog japanskog priznanja. Do sada su u nas to priznanje primili još Davorin Mlakar bivši hrvatski veleposlanik u Japanu i znanstvenik Tonči Tadić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.