Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivčić, Did, Đovani i još 18 laureata. Zadarski ponos i zalog budućnosti

24.11.2021.

14:01

Autor: Filip Matijević

foto: Željko Mršić/Pixsell

foto: Željko Mršić/Pixsell

Foto: - / -

Blagdan je svetog Krševana i Dan grada Zadra. Središnji dio svečanosti bila je dodjela javnih priznanja zaslužnim pojedincima, udrugama i ustanovama u Gradskoj loži koju su brojni zainteresirani Zadrani pratili putem videozida na Narodnom trgu.

Neki su tri tisuće godina star grad zadužili svojim velikim djelima čitavoga života i bez njih bi današnji Zadar bio neusporedivo siromašniji. Neki stvaraju i odgajaju generacije kroz obrazovanje, umjetnost, sport... Neki su mladi, tek na početku svoga puta, ali zbog njihovih uspjeha se za Zadar zna i izvan hrvatskih granica. Sveukupno 21 laureat povodom Dan grada i blagdana svetog Krševana danas u Gradskoj loži. Prije svega valja istaknuti da je počasnim građaninom posthumno proglašen Tomislav Ivčić, ne samo zbog doprinosa kroz glazbu i umjetnost već zbog međunarodne promidžbe Zadra, posebno u jeku Domovinskog rata pjesmom Stop the war in Croatia. Njegove kćeri Izabela i Kristina:

Jako smo ponosni, uzbuđeni i sjetni. Zaista smo počašćeni zbog našeg oca čiji je rad doveo do ovoga da je tek četvrti počasni građanin Zadra (nap. a. to priznanje dobili su ranije Franjo Tuđman, Ante Gotovina i Luka Modrić), grada koji je toliko volio, toliko puta opjevao i koji mu je uvijek bio u srcu.

Pa nama nijedna nagrada nije laka. Naša majka je ostala doma čuvati unuke jer joj je i dalje sve to vrlo teško. Kada je neki mir, onda se sve to malo stiša, a onda dođe neko ovakvo događanje koje malo uzburka emocije, ali naravno da nam je drago!

Nagrade za životno djelo, također posthumno, dodijeljene su brigadiru Hrvatske vojske Ivici Matešiću Jeremiji i pukovniku Danijelu Telesmaniću Didu za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Hrvatske. Gradonačelnik Branko Dukić:

Tomislav Ivčić – predivni dio zadarske povijesti i zadarskog identiteta. Did i Đovani simbol su viteške borbe za slobodu, ali i dobrote i skrbi za bližnjega. Tu ste s nama i vi; umjetnici, kreativci, poslovni ljudi, profesori, učenici, sportaši... Baš vi, danas nagrađeni, stvarate povijest Zadra, gradite još čvršće temelje naše zajednice, činite nas boljima, sretnijima i ponosnijima.

Predsjednik Gradskoga vijeća Marko Vučetić:

Mi smo se današnjim činom, proglašavajući Tomislava Ivčića počasnim građaninom grada Zadra, pobratimili s obitelji Tomislava Ivčića. On je sačuvao svoju primarnu obitelj, ali se i transformirao u zadarsku obitelj. Na isti način su to učinili Danijel Telesmanić Did i Đovani Matešić Jeremija, zahvaljujući svojoj hrabrosti i brizi koja je opet oznaka samo plemenitih ljudi!

Nagrađeni su i brojni koji će još – nadamo se - vrlo dugo pronositi ime Zadra i pomagati njegov razvoj. Mnogo je mladih nagrađeno. Grb grada dobili su i neki od najtalentiranijih hrvatskih sportaša, bacačica koplja Veronika Šokota:

Vrlo sam zahvalna na ovoj prestižnoj nagradi. Ponosna sam, kao i moji roditelji, obitelj, treneri, prijatelji. Ova nagrada mi je velika potpora za daljnji napredak i nadam se da će biti još sportskih uspjeha koje ću donositi svom gradu.

Boksač Ivan Nekić:

Drago mi je što je netko prepoznao naš trud. Većinom zbog posljednje medalje, bronce s Europskog prvenstva za kadete.

Istaknuti moramo svakako i našeg kolegu Umberta Piasevolija koji je Grb grada dobio za zapažene rezultate i odgajanje nebrojenih generacija mladih košarkaša.

 

DOBITNICI JAVNIH PRIZNANJA GRADA ZADRA U 2021. GODINI

ODLUKOM GRADSKOG VIJEĆA

POČASNIM GRAĐANINOM GRADA ZADRA proglašava se posthumno TOMISLAV IVČIĆ u znak zahvalnosti za izniman doprinos glazbenoj kulturi i umjetnosti i zasluga u međunarodnoj promidžbi grada Zadra i Republike Hrvatske te djela humanosti i požrtvovnosti u borbi za demokratska i nacionalna prava.

NAGRADA GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se posthumno brigadiru Hrvatske vojske IVICI MATEŠIĆU JEREMIJI za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske te kao znak zahvalnosti za osobiti doprinos književnoj i filmskoj umjetnosti.

NAGRADA GRADA ZADRA ZA ŽIVOTNO DJELO dodjeljuje se posthumno pukovniku Hrvatske vojske DANIJELU TELESMANIĆU DIDU za najviše zasluge i osobita djela domoljublja u obrani samostalnosti i neovisnosti Republike Hrvatske.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi za kulturu i umjetnost DRAMA PLUS za zapažene uspjehe u području kulture i doprinose razvoju kazališne umjetnosti i pedagoškog rada.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se MOJIMIRU MIHATOVU za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području likovne i kazališno - scenske djelatnosti.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se MIHAELI ZJENI DE MICHELI-VITTURI i ENIJI NINČEVIĆ za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se KOŠARKAŠKOM KLUBU OSOBA S INVALIDITETOM „ZADAR“ za zapažene uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

NAGRADA GRADA ZADRA dodjeljuje se EDIJU STIPIĆU za zapažene uspjehe i rezultate u području sporta. 

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se NAMIKU AGIĆU za ostvarene uspjehe u matematičkim natjecanjima.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se VERONIKI ŠOKOTA za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se UMBERTU PIASEVOLIJU za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području sporta.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se DAVORU VIDAKOVIĆU za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području odgoja i obrazovanja.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se ŽENSKOJ KLAPI „KAPRIC“ za uzorne uspjehe i rezultate postignute u području glazbene kulture.

 

ODLUKOM GRADONAČELNIKA

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Trgovačkom društvu „COGNISM“ d.o.o. za iznimne uspjehe u području gospodarstva i razvoj IT sektora na području grada Zadra.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi dragovoljaca Hrvatske ratne mornarice Zadar za zapažene rezultate u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Stelli Čolo za učeničku izvrsnost i osobite uspjehe u nacionalnim i međunarodnim natjecanjima iz matematike.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Udruzi dragovoljaca i branitelja Domovinskog rata 112. brigade HV za zapažene rezultate u očuvanju i promicanju vrijednosti Domovinskog rata.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Mateju Nevešćaninu za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Arijani Oreč za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Ivanu Nekiću za zapažene rezultate u sportu.

GRB GRADA ZADRA dodjeljuje se Felixu Šoletiću za zapažene rezultate u grafičkom dizajnu i filmskoj umjetnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.