Hrvatski radio

Radio Zadar

Ivi Nižiću glazbena nagrada Ljubo Stipišić Delmata

16.03.2016.

11:17

Autor: S. Jakšić Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na Pasionskoj baštini, manifestaciji uskrsnih tradicija, večeras će u crkvi sv. Blaža u Zagrebu biti izveden oratorij Zadnja postaja Ive Nižića.U režiji Milene Dundov izvode ga Mješoviti pjevački zbor Condura Croatica, članovi zbora sv. Cecilije župe Preko te članice Foklorne udruge Luzor iz Preka.

U sklopu glazbenog dijela Pasionske baštine prvi put će se dodijeliti glazbena nagrada Ljubo Stipišić Delmata, i to upravo Ivi Nižiću za oratorij Zadnja postaja.

Jozo Čikeš, predsjednik Udruge Pasionska baština:

         Ovo je prvi put da nekoga nagrađujemo, a iz više razloga činilo nam se da je najprikladnije da to bude Ivo Nižić. Gospodin Ivo Nižić nije dobio nagradu samo za Zadnju postaju već za cjelokupni svoj pasionski opus koji je prilično velik, kao i za svoj pedagoški rad za širenje glazbene kulture u tom prostoru. Još je jedna poveznica važna - Ivo Nižić komponira isto kao i Ljubo Stipišić, dakle taj naš dalmatinski melos dobiva jednu drugu dimenziju, širu dimenziju nego što je to klapski melos. Osim toga , Ljubo Stipišić je svoju skladateljsku baštinu povjerio Zadru odnosno zadarskoj Gradskoj knjižnici i Zadarskom sveučilištu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

prije

19 h

Nadin 2022

Kušanje vina