Hrvatski radio

Radio Zadar

Iz ljubavi prema maslini uskoro i kušaonica

07.03.2019.

13:39

Autor: Anita Perica

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Ilustracija - foto: Robert Anic/PIXSELL

Foto: - / -

Otkad ide na natjecanja, OPG Mate Duševića iz Ljupča osvojio je više od 100 zlatnih medalja i niz drugih priznanja. Posljednje zlato stiglo je s ovogodišnje Masline kao i šampionska titula u kategoriji aromatiziranih ulja za ulje s cvijetom morske soli. No pravi uzlet Duševića tek slijedi...

Iako ruralni turizam nije masovni turizam, sve je traženiji oblik ponude. Upravo zato potrebno je razvijati nove sadržaje i biti inovativan. OPG Mate Duševića iz Ljupča izvrstan je primjer dobre prakse. 

Otkad ide na natjecanja, OPG Mate Duševića iz Ljupča osvojio je više od 100 zlatnih medalja i niz drugih priznanja za svoja maslinova ulja. Posljednje zlato stiglo je s ovogodišnje Masline kao i šampionska titula u kategoriji aromatiziranih ulja za ulje s cvijetom morske soli. No pravi uzlet Duševića, koji su izvrstan primjer dobre prakse, tek slijedi: 

       Dobili smo 50 tisuća eura bespovratnih od Europske unije za otvaranje kušaonice ulja u Ljupču. Kušaonica će biti s nekih 50-ak sjedećih mista, u tri godine taj projekt trebamo zatvoriti i planiramo da bi, ako bi sve bilo u redu, četveročlana familija mogla živjeti od toga.

Sam postupak nije zahtjevan smatra Dušević, veći je problem što predugo traje. Od predaje zahtjeva prošlo je, kaže, godinu dana:

       Nije velika papirologija, ali ja bih rekao sa strane države to dosta sporo ide. Znači, treba im godina dana da bi ocijenili da li prolazi ili ne i sad dok se izvrši isplata, dok sve to krene… mislim da bi puno brže moglo.

U međuvremenu OPG Mate Duševića nastavlja predano raditi na svojim uljima. U Ljupču imaju 350 maslina s 20-ak različitih sorata, a proizvode 5 monosortnih ulja od Oblice, Drobnice, Levantinke, Leccina i Coratina te njihovu kombinaciju po vlastitoj recepturi pod nazivom Selekcija.Osim ulja Duševići proizvode i vino.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.