Hrvatski radio

Radio Zadar

Iz Novigrada prema Kruševu : 28. obljetnica

26.07.2019.

16:49

Autor: HRT Radio zadar

foto: Radio Zadar

foto: Radio Zadar

Foto: - / -

Povodom obilježavanja 28. obljetnice prevoženja hrvatskih branitelja 4. gardijske brigade Zbora narodne garde iz Novigrada u Kruševo brodovima novigradskih ribara priređen je program sjećanja na taj važan događaj iz Domovinskog rata.

Kruševo je bilo u neprijateljskom okružju i jedini način komunikacije bio je morski put te je u noći 29./30. srpnja 1991. 170 branitelja 4. gardijske brigade s opremom prebačeno iz Novigrada u Kruševo s pet ribarica tamošnjih ribara. Ovo je ujedno i začetak djelovanja Hrvatske ratne mornarice na zadarskom prostoru u Domovinskom ratu - podsjećaju organizatori obljetnice.

Kasnije se u akciju prevoženja za potrebe obrane Kruševa uključio i trajekt „Jadrolinije" Klimno te brodovi iz zadarskih tvrtki „Luka", „Autotransport", „SAS" i šest privatnih brodica koji su kroz 44 dana okuženja bili jedina veza sa Kruševom. Uz prevoženje branitelja, naoružanja i vojne opreme brodovi su služili i za dostavu hrane, medicinska zbrinjavanja i ostale potrebe branitelja i stanovnika Kruševa. Evo programa obljetnice : 

27. srpnja 2019. (subota)

Novigrad:
09,00 okupljanje sudionika u Novigradu
09,30 polazak brodovima iz Novigrada prema Kruševu (polaganje vijenca u more na sredini plovidbe)
10,00 Dolazak brodovima u Meku Dragu
11,00 povratak brodovima u Novigrad
Kruševo:
10,45 polaganje vijenaca kod križa ispred crkve Svetog Jurja
11,00 Sveta misa zahvalnica u crkvi Svetog Jurja
12,15 zajednički ručak kod škole

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.