Hrvatski radio

Radio Zadar

Iž proslavio Velu Gospu

16.08.2019.

08:13

Autor: Radio Zadar

Iž proslavio Velu        Gospu

Iž proslavio Velu Gospu

Foto: - / -

Na otoku Ižu, tradicionalno je proslavljen blagdan Velike Gospe u obje otočke župe Velom i Malom Ižu. Kao i svake godine, sudjelovao je veliki broj otočana, domaćih i stranih gostiju koji borave na otoku.

U prijepodnevnim satima slavljena je svečana misa u Malom Ižu, u župnoj crkvi Uznesenja Marijina, koju je predvodio župnik don Luka Šustić, U popodnevnim satima župnik je predvodio svečanu misu u župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Velom Ižu na kojoj se pjevalo staro iško glagoljaško pjevanje. Schubertovu Ave Mariju izveli su domaća studentica violine Tena Milinčić i operni pjevač iz Adelaida Branko Lovrinov.  Zatim je uslijedila tradicionalna procesija uz obalu veloiškog porta, s Gospinim kipom nakićenim zavjetnim zlatom, kojega su nosili mladi u starinskim iškim nošnjama, uz pratnju djece u nošnjama, uz svečano slavljenje zvona i pjevanje. U obje župe na misama se zahvalilo župniku don Luki Šustiću koji odlazi u nove župe, a uručeni su mu i prigodni darovi. Riječi zahvale održali su ing. Rajko Dumić u Malom Ižu i đakon Livio Marijan u Velom Ižu. Župnik don Luka Šustić se zahvalio svima i u propovijedi potakao sve da nasljeduju ljubav, vjeru i poniznost Majke Božje čiji najveći godinšnji blagdan slavimo na Veliku Gospu.

Mnoštvo se poslije procesije  okupilo na župnom dvoru u Velom Ižu,  uz bogato čašćenje koje su pripravili mještani u ozračju domaće pjesme i veselog druženja. U Malom Ižu su u popodnevnim satima  održani vaterpolo utakmica i druge sportske aktivnosti i dječje igre, a također i mali morski spektakl zvan "Alajo-vez" kada u zajedničkom kordonu brodova Maloižani doplove u luku susjednog Velog Iža, uz baklje, zastave i glazbu. Slavlje se produžilo u večernjim satima uz ples i glazbu s grupom "Bolero". 

(Livio Marijan, Foto: Ana Sutlović, Martina Pekić, Silvio Panović)

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.