Hrvatski radio

Radio Zadar

Iz školskih klupa na modnu pistu

18.04.2016.

15:32

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Protekloga vikenda prostor ispred zadarske Gradske straže nakratko se pretvorio u modnu pistu. No, nisu se nosile kreacije velikih modnih imena, nego učenika i učenica hrvatskih tekstilnih škola, koji su pokazali svoje umijeće.

Revija je bila natjecateljska, a 17 hrvatskih škola predstavilo se s 22 kreacije. U kategoriji kolekcije i modnoga dizajna prva nagrada ostala je u Zadru. Znači, imali smo temu "Zalistavac". Pokazala sam svoju kolekciju i osvojila prvo mjesto. Kakvo je ovo iskustvo za tebe? Ovo je jedno predivno iskustvo i presretna sam, rekla nam je Martina Borojević, iz Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar.

Uz dizajnersku odjeću, nezaobilazan detalj svakako je i ženska torbica. Tema je bila školjka, a stručnom sudu najviše se svidjela Lucijina kreacija. Njezine torbice sviđaju se i prijateljicama. Ja tu uštedim dosta novca. One kupuju, ali naravno, ja kao prijateljica, normalno da ću napraviti nekome torbicu, kad me zamole. Tako da sad imam dosta vremena, pa do kraja školske godine radim svima torbice, kaže Lucija Marunica iz Škole modnoga dizajna Zagreb. 

Iako budući dizajneri planiraju nastaviti daljnje obrazovanje, ovakva natjecanja zapravo su njihova priprema za tržište rada. Pa danas im je teško na tržište rada, jer tržište rada očekuje fleksibilnost, kreativnost i originalnost. I oni na natjecanju to pokazuju da su spremni izaći iz okvira školskih klupa, školskih učionica i prezentirati to u javnosti, istaknula je Danijela Pustahija Musulin iz Agencije za strukovno obrazovanje. Valja se nadati da će netko od njih svoje umijeće kroz koju godinu pokazati i široj javnosti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.