Hrvatski radio

Radio Zadar

Iz Zadra će trčati i Brazilka i Španjolac...

21.02.2015.

08:26

Autor: A. Marušić - S.J. Mandić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

3. svibnja iz Zadra u 13 sati opet ćemo trčati za one koji to ne mogu - Borut Gatara, koordinator projekta Wings for life world run u Zadru govori nam da prijave već stižu punom parom. U Zadar dolazi i direktor utrke Collin Jackson, višestruki svjetski i europski prvak i svjetski rekorder u trčanju s preponama.

Ove godine trasa kuda se trči je nešto izmijenjena: trčati će se ulicom Zadarskog mira, pa oko Poluotoka do Foše, uz Elektrinu zgradu do Opće bolnice, a dalje ulicom Ante Starčevića kao i prošle godine - navodi Gatara. Za sudjelovanje u utrci već se prijavio veliki broj stranaca , iz više od 20 zemalja.

         Kako je pobjednicima regionalnih utrka omogućeno da biraju startno odredište, u Zadar stižu pobjednica brazilske utrke te Španjolac koji je u muškoj konkurenciji pobijedio u Francuskoj - otkriva nam Gatara.

Grad Zadar i gradska TZ , Zadarska županija, Hrvatske ceste, MUP i druge institucije podupiru projekt te sudjeluju u organizaciji od prvog dana, rezultat je izvrsna organizacija prošlogodišnje utrke, tvrdi Gatara. Zadar je jedini grad u regiji koji će biti dio utrke, najmanji grad uopće koji sudjeluje kao ishodište utrke. Očekuje se više trkača jer je odaziv već sada puno veći, kako među amaterima tako i među profesionalcima.

           Veliki je broj i raznih udruga i klubova koji se uključuju u promidžbu - jedan od promotora ove će godine biti i 93.zrakoplovna baza u Zemuniku, čak će i omanski piloti sudjelovati u popratnom programu na dan utrke. Zato smo čak dobili i odobrenje iz Omanskog Sultanata, kazao je za HRT Gatara.

Podsjećamo, u Zadru je službeno bilo prijavljeno 2 453 trkača, što je ovu utrku po brojnosti svrstalo među prvih pet u svijetu od 34 lokacije. Lani je iz Zadra startalo 1 925 trkača.

Utrka je po prvi put održana u svibnju prošle godine, a oko 40 tisuća trkača u istom trenutku, neovisno o tome u kojem dijelu svijeta se nalazili, u kojoj vremenskoj zoni ili dijelu dana, startalo je s 35 startnih linija diljem svijeta. U sklopu utrke prikupljeno je tri milijuna eura, čija je sto postotna vrijednost uložena u neprofitnu zakladu Wings for Life, koja financira istraživanja leđne moždine. Istraživanja u koja je uložen novac prikupljen tijekom utrke, kao i informacije o tome čime se ta istraživanja bave nalaze se na stranici www.wingsforlife.com. U hrvatsku utrku prijavljeno je 2500 trkača, od kojih je nešto manje od dvije tisuće startalo u isto vrijeme s cijelim svijetom, pod okom milijuna ljudi koji su njihov svaki korak pratili uživo putem malih ekrana ili interneta.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.