Hrvatski radio

Radio Zadar

Izabrani najbolji radovi na natječaju "NE nasilju"

11.02.2021.

08:21

Autor: HRT Radio Zadar

Izabrani najbolji radovi na natječaju "NE nasilju"

Izabrani najbolji radovi na natječaju "NE nasilju"

Foto: - / -

Volonterski centar Zadar trenutno provodi projekt „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II" koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u kojem educiraju mlade kako biti sigurniji na internetu.

Svake godine na drugi dan drugog tjedna drugog mjeseca tisuće ljudi diljem svijeta se udruže kako bi sudjelovali u događajima i aktivnostima kojima žele podići svijest o sigurnosnim problemima na internetu. Tako je 9. veljače, udruženje Insafe/INHOPE (međunarodna mreža centara za sigurniji internet i anonimnu internetsku dojavu) uz potporu Europske komisije organiziralo obilježavanje Dana sigurnijeg interneta kojemu je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Tema ovogodišnjeg Dana sigurnijeg interneta bila je „Zajedno za bolji internet“. Fokus sigurnosti na internetu se tijekom godina s kreiranja „sigurnijeg“ interneta prebacio na kreiranje „boljeg“ interneta. Bez obzira jesmo li djeca i mladi, roditelji i skrbnici, učitelji i socijalni radnici, ili čak i predstavnici industrije, zakonodavci i političari, svi imamo veliku ulogu.

Volonterski centar Zadar trenutno provodi projekt „Edukacija - prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II“ koji je sufinanciran sredstvima Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a u kojem educiraju mlade kako biti sigurniji na internetu. U sklopu projekta organizirali su i nagradni natječaj „NE nasilju!“ u kojem su mogli sudjelovati učenici/e svih srednjih škola s područja Zadarske županije.

Cilj je bio podići svijest o ovom problemu i upozoriti mlade na opasnosti koje vrebaju na internetu, a učenici/e su  se svojim radovima pridružili u borbi protiv elektroničkog nasilja. Iz mnoštva kvalitetnih radova nije bilo lako izabrati najbolje pa su tako u likovnoj kategoriji dva rada podijelila 3. mjesto. Ovo su svi nagrađeni u 3 kategorije:

Likovni radovi

1.         Ema Rašin (Gimnazija Vladimira Nazora)
2.         Šime Joja (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3.         Tamara Bućan (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3.          Lara Kruneš (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)

 

Literarni radovi

1.         Tereza Klečina (Gimnazija Vladimira Nazora)
2.         Marta Martinović (Gimnazija Vladimira Nazora)
3.          Ela Frković (Obrtnička škola Gojka Matuline) i Antonija Ajtić (Škola primijenjene        umjetnosti i dizajna)

Multimedija

1.         Larisa Galac (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
2.         Lucija Brkić  (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna)
3.         Dorian Dujlović i Lea Paleka (Prirodoslovno-grafička škola)

Zbog još uvijek nepovoljne epidemiološke situacije, prigodne nagrade najboljima (1. mjesto: tablet, 2. mjesto: slušalice, 3. mjesto: Cinestar poklon kartica) bit će uručene pojedinačno, a kako bi cjelokupnoj javnosti predstavili kreativnost naših učenika/ca, bit će postavljena izložba svih radova u Gradskoj knjižnici Zadar u razdoblju od 22. do 27. veljače, budući da u tom tjednu (24. veljače) obilježavamo i Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.