Hrvatski radio

Radio Zadar

Izašao novi broj glasnika Sveučilišta u Zadru - Lanterne

06.02.2020.

19:35

Autor: Radio Zadar

Izašao novi broj glasnika Sveučilišta u Zadru - Lanterne

Izašao novi broj glasnika Sveučilišta u Zadru - Lanterne

Foto: - / -

Uz prikaz redovitih događanja Lanterna donosi intervjue s prof. Jean-Marc Ogierom, rektorom Sveučilišta La Rochelle, partnerom zadarskog sveučilišta u mreži EU-CONEXUS, prof. dr. Anitom Vulić-Prtorić s Odjela za psihologiju, izv. prof. dr. Jadrankom Stojanovski s Odjela za informacijske znanosti.

U uvodnim stranicama prenosi se govor rektorice prof. dr. sc. Dijane Vican studentima prilikom početka akademske godine, u kojemu ih je upoznala s konzorcijem EU CONEXUS, preko kojeg stu­denti i profesori imaju osigura­ne "mogućnosti razmjene znanja i iskustava u mijenjajućem licu tržišta rada te suradnje u različi­tostima". 

Pročelnica Odjela za talijanistiku doc. dr. sc. Irena Marković govori o aktivnostima Odjela ali i najavljuje skori izlazak svoje knjige "Govori grada Zadra" s rječ­nikom romanizama. Iako se u knji­zi posvećuje jezičnoj povije­sti svih idioma grada Zadra koji su poznati na ovom području, od tzv. liburnskog, latinskog, dal­matskog, novoštokavskog i arbanaškog, najviše prostora daje mletačkom (zadarskoj varijanti venecijanskog dijalekta) i čakav­skom, odnosno suvremenim va­rijantama hrvatskoga zadarskog govora. U rječniku se obrađuju ostaci mletačkih posuđenica u suvreme­nom govoru Zadrana, kao i njihovi mletački ekvivalenti iz Jezičnog atlasa Italije. Rezul­tati pokazuju koliko su određena semantička polja, kao npr. more i kuhinja, važni za očuvanje ro­manskih posuđenica u suvreme­nom govoru Zadra.

U Lanterni je predstavljen i rad doc. dr. sc. Vedrane Glavaš s Odjela za arheologiju, jedne od idejnih začetnica korištenja potražnih pasa za arheološka istraživanja, kao i suradnja prof. dr. sc. Rafaele Božić s Odjela za rusistiku te docenta Borisa Orehova s Više škole ekonomije iz Mo­skve u pisanju prve pjesme na hrvatskom jeziku čiji je autor - umjetna inteligencija. Dosta stranica posvećeno je studentima - Vladimir Tomaš objavio je zapaženu zbirku poezije, Iva Maglić autorica je slikovnice "Godišnja doba", dok je Vito Barbaroša kao član košarkaške momčadi na natjecanju u Kini postigao skoro 60 koševa.

Novi broj Lanterne može se besplatno uzeti u svim prostorima Sveučilišta u Zadru.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.