Hrvatski radio

Radio Zadar

06:52 / 25.07.2017.

Autor: tp

„Izbor iz zbirki galerije umjetnina"

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jedanaest godina, Galerija umjetnina Narodnog muzeja Zadar, u svom matičnom prostoru u Medulićevoj ulici ponovno otvara svoja vrata postavom izložbe „Izbor iz zbirki galerije umjetnina".U 6 izložbenih dvorana napravljen je izbor od 210 djela uključivši prvi put u postav i fotografiju.

Autorice izložbenog koncepta su Ljubica Srhoj Čerina i Nevena Štokić uz suradnju Koraljke Alavanja.  Otvorenje je u 20 sati. 

Kronološki izložba prati razdoblje od 19. st. do suvremenosti nastojeći pritom edukativno i problemski postaviti radove (pri čemu su se ponegdje pokazale i mijene unutar opusa jednog autora) podredivši se fundusu i prateći ga legendama. Tako su, počevši od suvremenosti izdvojene sljedeće cjeline: Postmoderni obrat, Hiperrealizam, Lirska apstrakcija, informel, materično slikarstvo, „Biafranstvo sedamdesetih“, Geometrija u svakodnevici, Zadarski fotografi iz fundusa Galerije umjetnina, Slikarstvo strukturiranog krajolika, Intimizam i poetski realizam, Uljepšani građanski svijet 19. stoljeća i Zadarske slikarice na prijelomu stoljeća.

U postavu je odbačen modernistički koncept galerije kao neutralne bijele kocke i stvoren je ambijent od 210 djela nudeći, poput zagrebačke Laube, ugodu kuće za ljude i umjetnost.

Autorice izložbenog koncepta su Ljubica Srhoj Čerina i Nevena Štokić uz suradnju Koraljke Alavanja. Autorica oblikovanja postava i vizuala izložbe je Ljubica Marčetić Marinović. Izložbu prati deplijan.

Izložba se može posjetiti od ponedjeljka do petka od 9 do 14 sati, te ponedjeljkom i četvrtkom od 9 do 14 sati i od 18 do 21 sati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.