Hrvatski radio

Radio Zadar

IZBORI 2013: Manje autobusa iz Srbije

19.05.2013.

14:53

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zainteresiranost građana srpske nacionalne manjine koji žive u Srbiji i Republici Srpskoj za ove lokalne izbore znatno je manja nego prije četiri godine. U zadarsko zaleđe stiglo je tek nekoliko autobusa s biračima, kojima je od glasovanja, čini se, važnije obići djedovinu i rodbinu.

U Žegaru pokraj Obrovca oko punoga stola u hladu oraha okupilo se nemalo društvo.  Već zarana se glasovalo pa se još samo čeka tek pripremljena janjetina. Pala je i pjesma, a lokalni izbori za Srbe koji žive mahom u Vojvodini, to je prigoda da obiđu rodbinu i svoja imanja.

Na ove izbore došlo ih je puno manje nego na parlamentarne ili prethodne lokalne.  Stiglo je samo sedam autobusa iz Srbije, upola manje nego na zadnje lokane izbore. No, neki ipak smatraju da vrijedi ispuniti svoju građansku dužnost.

Ipak se nadamo nekom pomaku. Zato smo i došli. Došao sam ljudima pomoći da dam svoj glas. Došao sam iz Pančeva nakon 12 sati. Nadam se nekom poboljšanju. Treba biti optimist

samo su neke od izjava građana srpske nacionalnosti koji su doputovali na glasovanje. 

Glasovalo je i mnogo mladih, koji su u Srbiji odrasli i našli zaposlenje, no svejedno ne odbacuju mogućnost povratka u Hrvatsku nakon njezina ulaska u Europsku uniju. 

Ja bih se vratio prvi, ali opet sve ćemo vidjeti. Ako budu bolji uvjeti možda da, tko zna. Trenutno sam našao gore dobar posao, tako da ne znam,

kažu mlađi Srbi. 

U policiji se doznaje da nije zabilježen nijedan međunacionlni izgred na području gdje glasuju Srbi-povratnici.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.